Galeria informatorilor de lux

Galeria informatorilor de lux

0 215

Valentin, Laurentiu, Udrea, Max, Alexandru, Rica, Dana, Sanda. Nume simpatice si comune din nomenclatorul onomastic romanesc. Care ar putea desemna persoane din cele mai onorabile, in orice fel de circumstante. Mai putin aceea in care sunt asternute la finele unei delatiuni pentru uzul Securitatii si, cu siguranta, in continuare pentru cel al serviciilor secrete, la tarife indexate.


Numele simpatice si inofensive de mai sus inceteaza sa mai fie simpatice si devin de-a dreptul nocive cand sunt nume de cod.  Atunci cand purtatorii lor isi spun, in viata civila, in ordinea enumerarii lor: Sorin Antohi, Constantin Balaceanu-Stolnici, Eugen Uricaru, Carol Sebastian, Cornel Ivanciuc, Johnny Raducanu, Mona Musca, Rodica Stanoiu. Adica profesori emeriti, savanti eminenti, literati, jurnalisti bagareti, muzicieni talentati, justitiari. Toti au fost deconspirati ca informatori ai fostului aparat de represiune al lui Ceausescu, intr-o perioada din cariera lor in care unii nu promiteau a fi ceva ce au devenit astazi iar altii erau deja angajati pe panta ascendenta a consacrarii. Oameni care, mai mult sau mai putin constransi de agentii regimului comunist, au acceptat sa faca jocul sistemului. Au semnat note informative in care au dezvaluit amanunte, daca nu intime, cel putin delicate din viata colegilor sau studentilor carora le predau de la catedra. Impreuna alcatuiesc o galerie de figuri marcante de personalitati despre care s-a crezut ca au biografia neintinata, datorita staturii lor intelectuale si bunei receptii in randul populatiei.


Colectia este completata de alte personalitati carora nu li se cunoaste numele de cod, dar a caror colaborare a fost fie dovedita irefutabil, fie marturisita cu putin inainte ca dovezile despre fervoarea lor delationista sa devina de notorietate. Prelati cu inzestrare duhovniceasca precum Justin Marchis, parohul Bisericii Stavropoleos, ori mitropolitul Nicolae Corneanu au recunoscut, ultimul din proprie initiativa, celalalt silit de imprejurari, pactul cu diavolul.


Mistretul cu colti de argint a scormonit post-mortem si trecutul unui poet si critic de o ireprosabila tinuta literara precum Stefan Augustin Doinas. Pentru ca ironia sa fie completa, cel care i-a descoperit numele ca turnator in dosarul sau de urmarire a fost reprobabilul Adrian Paunescu. Demersul de demascare tardiva a lui Doinas avea sa se intoarca impotriva senatorului PSD, care si-a atras oprobriul multor confrati literari pentru incercarea de a poza in victima a sistemului pe care l-a exploatat, dintre toti barzii, cu cel mai mare succes.


Cele mai aprige dezamagiri pricinuite opiniei publice se selecteaza din varfurile PNL, chiar in segmentul cu care se falesc liberalii cel mai mult si de la care se revendica ideologic cel mai vartos. Dan Amedeo Lazarescu, mason irascibil si tata vitreg al actualului premier Calin Popescu Tariceanu, unul dintre strategii penelisti de dupa Revolutie, a recunoscut colaborarea in 2001, la un an dupa ce presa ii zgandarise trecutul. Apartenenta sa la masonerie a facut probabil ca impactul dezvaluirii sa nu fi fost major; masonii astia sunt oricum banuiti la noi de toate lucrurile necurate din lume.


Capitalul de respect pe care l-a inspirat dintotdeauna figura aristocratica a lui Alexandru Paleologu s-a resimtit considerabil dupa ce rafinatul diplomat, scriitor si politician si-a recunoscut public colaborarea cu regimul comunist, pentru care si-a cerut iertare intr-un gest sincer si elegant. Constiinta publica ar fi fost, insa, oricum dispusa sa-i ierte conului Alecu clipa de slabiciune, macar din recunostinta pentru generozitatea cu care ne-a invitat de-a lungul anilor sa ne impartasim, prin cartile si conversatiile sale, din eruditia-i emanand parfumul mobilei de esenta nobila.


Poate pentru ca este ultimul intrat in galeria deloc onorabila a celor ce au intretinut, fie si prin semnarea unor denunturi, mitul comunismului atotstiutor, academicianul Balaceanu Stolnici a lasat cel mai amar gust celor ce-l pretuiau drept una dintre mintile cele mai deschise si analitice ale vremii. Desi a gestionat bine Geriatria la Institul Ana Aslan la care a lucrat, se pare ca varsta a doua a fost cea care i-a adus necazuri si l-a facut mai limbut decat trebuia pe descendentul din spita boiereasca a Balacenilor. Care l-ar fi renegat pentru un nume atat de plebeu ca „Laurentiu”. Fie el si de cod.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.