Gânduri la finalul sezonului automobilistic : Dan Gîrtofan şi anul de tranziţie

Gânduri la finalul sezonului automobilistic : Dan Gîrtofan şi anul de tranziţie

0 519

Dan Gîrtofan și navigatorul său, Tudor Mârza, au încheiat foarte bine sezonul 2015, cu un loc 2 în ultima cursă, cea de la Harghita. Giri și Tudor au bifat astfel primul rezultat important la chiar prima cursă cu noua mașină, Škoda Fabia R5. Chiar dacă sezonul nu a decurs exact cu și-ar fi dorit, cei doi au speranțe că 2016 va fi un an mai bun și asta datorită feeling-ului primit după debutul cu o mașină R5. La final de sezon, pilotul braşovean Dan Gârtofan a oferit mass mediei un interviu

Cum a fost sezonul 2015?

Cu bune și mai puțin bune. A fost un an de tranziție, cum am spus de la început. Era clar că îmi doresc foarte mult să trec la un model R5. Pentru S2000 îți trebuie un buget mai sănătos, pe care nu am reușit să-l strângem în totalitate și a trebuit să facem un compromis și să mergem destul de atenți cu mașina, fără să o stricăm, dar să fim și acolo sus. Am avut două etape în care am făcut unele greșeli, care ne-au privat de un loc mai bun în campionat. E bine că am terminat sezonul în picioare și mai ales, cu Fabia R5.

Mai credeai că este posibilă trecerea la un model R5?

Da, chiar dacă am depins foarte mult de vânzarea Fabiei S2000, care s-a concretizat în ceasul al 12-lea, pe ultimii metri. Am reușit să achiziționăm mașina doar din forțe proprii, cu niște împrumuturi de la niște oameni care au avut încredere în mine și care au pus umărul la îndeplinirea unui vis. Bineînțeles asta până se vor definitiva discuțiile și parteneriatele pentru sezonul viitor.

Primul raliu cu Fabia R5 a însemnat și primul rezultat bun, locul 2 la Raliul Harghitei. Cum este noua mașină?

Mașina este fantastică, îmi place foarte foarte mult. Clar este o evoluție. Nu este o mașină 100% de curse ca și S2000, dar spre deosebire de aceea are avantajul unei turbine, care face diferența. R5 poate nu este chiar atât de solid sau construcția lui nu este 100% ca a unei mașini de curse, tocmai datorită faptului că Federația Internațională de Automobilism impune ca să fie cât mai multe componente de serie, pentru a reduce costurile, însă este un bolid care poate oferi rezultatele așteptate. Din păcate, în ciuda dorinței FIA, costurile sunt la fel de ridicate ca și la un S2000. Singurul lucru pe care trebuie să-l descoperim este cât rezistă componentele și care sunt intervalele reale în care vom fi nevoiți să facem reviziile. Bineînțeles că avem un catalog în care sunt specificate perioadele de revizii. Ele par destul de acceptabile și aici dau exemplu motorul, care la S2000 nu puteam face mai mult de 1000 de kilometri de probă specială între revizii, pe când aici putem merge 2000 de kilometri.

Te gândești și la o participare externă înaintea startului de sezon din 2016?

Deocamdată mai avem de acoperit niște găuri din buget și după aceea ne vom gândi la așa ceva. Chiar mi-aș dori să facem o etapă sau două externe și să le folosim pentru a testa și a face kilometri mai mulți cu mașina.

Poate noul material de concurs să-ți dea avântul necesar pentru a lupta cu șanse reale la titlul de campion național?

E prematur să vorbim despre ce segiri 2 va întâmpla sezonul viitor. Clar că îmi doresc să facem un pas mai mare și să ne gândim mult mai profund la câștigarea titlului anul viitor. Nu va fi ușor. Trebuie să vedem și ceilalți colegi cu ce materiale de concurs vor veni. Sunt mulți piloți buni, rapizi, cu mult potențial. Va fi o luptă mare pentru titlul de anul viitor. Simone Tempestini va avea un pas înainte pentru că el face multe raliuri și în perioada de pauză dintre sezoane, ceea ce este un avantaj foarte mare pentru el. Va fi un adversar foarte puternic și va pleca cu prima șansă. Dar trebuie să găsim și noi susținerea și resursele necesare pentru a putea face mai mulți kilometri cu mașina și de a avea multe curse la activ până începe sezonul.

Dorin Duşa

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.