Gashculita Boc si atacul basescian

Gashculita Boc si atacul basescian

0 124

“Gashculita” Boc aproape ca te duce cu gandul la o mangaiere, cam asa cum a fost “prostanacul” lui Iliescu azvarlit lui Geoana. Deci, din “gashca”, s-a ajuns la “gashculita” mangaietoare si aproape incurajatoare

Modificarile la statutul PDL care l-au infuriat pe Traian Basescu prevad votul pe lista la Conventia nationala din luna iulie. Practic, in lipsa unui contracandidat la sefia partidului, Emil Boc va putea impune teoretic pe cine doreste in cele patru scaune de prim-vicepresedinte si in cel de secretar general. Nu toþi pedelistii sunt de acord insa cu noul statut si spera ca acesta va putea fi modificat la Conventia din vara.
Oare sa-i fi crescut lui Boc pene-n aripioare si acuma vrea sa-si ia zborul cu propriul stol, lasandu-l pe “echidistantul” Basescu pe din afara?

“Sa vii cu lista in PDL mi se pare o bolsevizare a partidului,asa cum au facut si altii. O spun deschis: este un pas teribil inapoi in modul de functionare democratica a PDL, lista. Fie ea si de patru prim-vicepresedinti! Aia nu mai e lista de oameni politici alesi. E lista de gasca, oricine ar fi in ea. Deci presedintele isi pune o gascuta sub el. E pentru prima data in istoria PDL cand se intampla asa ceva, v-o spun ca om care am castigat presedintia PDL intr-o competitie interna pe motiuni. Eu le doresc mult succes, dar faptul ca au ajuns sa faca din conducerea partidului un hibrid – gasca presedintelui, patru numiti. Nimeni n-o sa creada ca sunt oamenii de mare perspectiva ai partidului, ci sunt patru numiti ai presedintelui, se duce cu ei in faþa Congresului, el cu cei patru. E inadmisibil”.

Sunt declaratiile-soc facute luni seara de presedintele Traian Basescu labeunu TV in cel mai violent atac facut vreodata public la adresa partidului pe care l-a condos oficial pana in 2004.

Þinta: noua lege de functionare a PDL

In esenta, sistemul de vot prevazut in noul statut trecut recent prin Colegiul National Director, cel care instituie candidatura pe motiuni la Conventia Nationala din 16 iulie, atunci cand va fi aleasa noua conducere a formatiunii.

Ce acuza Basescu din statutul PDL

Art. 67. – Motiunea castigatoare devine Programul de actiune politica al Partidului Democrat Liberal pentru urmatorii ani, pana la urmatoarea CN in care se alege un presedinte al PDL.

Art. 77. – Motiunea castigatoare devine Programul politic de actiune al Partidului Democrat Liberal. Liderul motiunii care obtine majoritatea voturilor valabil exprimate, in turul intai sau in turul al doilea, este declarat presedinte al PDL. Primii 4 semnatari din grupul de promovare a motiunii castigatoare devin prim-vicepresedinti ai PDL. Al cincilea semnatar din grupul de promovare a motiunii castigatoare devine secretar general al PDL.Ceilalþi 30 de membri ai grupului de promovare devin membri ai CNC. De la motiunile care nu au obtinut majoritatea voturilor, dar au obtinut cel putin 10% din voturile valabil exprimate in primul tur de scrutin, liderul si un numar proporþional de sustinatori dintre membrii grupului de promovare, desemnati de catre liderul motiunii, vor deveni membri ai CNC.

Ce propune Traian Basescu

Presedintele a spus ca ar fi fost mai bine sa se pastreze vechea forma de alegeri pentru conducerea partidului.
„Eu cred ca trebuiau sa ramana la sistemul clasic al PDL-ului, in care se alege presedintele si trezorierul in Congres, dupa care forul superior se alege in Consiliul National de Cooordonare. Deci, daca Congresul poate avea pana la 5.000 de delegati, CNC ajunge la 1.000 de delegati si acolo se aleg frumos vicepresedintii. De fapt autoritatea presedintelui PDL in asta a constat, ca a fost ales de Congres, iar toti vicepresedintii si secretarii erau alesi in Consiliu. Acum afecteaza pe de o parte ideea de presedinte ales de Congres, cel mai inalt for al partidului, si pe de alta parte, presedintele cu o gashcuta. N-are una mare ca la alte partide, are una micuta”, a spus Basescu.
El a tinut sa precizeze ca nu da indicatii, ci doar isi spune o parere, „ca ei au votat deja”.
„Lor le spun pentru ca inca le sunt prieten. In Congresul PD-ului se alegeau doar doi oameni: presedintele si trezorierul partidului. Atat se alege an Congres”, a continuat el.

Seful statului nu crede ca Boc va avea competitor

Traian Basescu a spus insa ca nu este o problema faptul ca Emil Boc nu va avea competitor, deoarece un concurent al premierului ar fi o „lovitura pentru Guvern”.
” Cine poate gandi ca iti schimbi presedintele cand el este prim-ministru? PDL este partid cu un singur candidat de data aceasta. Cand am fost eu ales am fost trei candidati. Acum e cu unul singur, ca nu poti sa pui in functia de presedinte pe altcineva, ar fi o lovitura chiar pentru Guvern”, a aratat Basescu.

“Reformistii” vor candidaturi individuale

Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, se declara un adept al candidaturilor individuale in partid, dar spune ca varianta motiunii a fost vointa majoritatii pedeliste.
“A fost o dezbatere in PDL, au fost o serie de sustinatori, iar balanta a inclinat in favoarea celor care au sustinut candidatura pe motiuni. Adica motiunea castigatoare da presedintele si primi-vicepresedintii sunt primii patru care semneaza motiunea acestuia. Eu am sustinut intotdeauna votul individual, dar a cantarit mai mult cealalta opinie”, a declarat prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan.
Acesta spune ca sistemul de vot ar putea fi schimbat la conventia nationala din 16 iulie:
“Orice se poate schimba pentru ca noi am adoptat acest statut, in baza lui se organizeaza alegerile in teritoriu acum, dar cand la Conventia nationala se va vota mai intai statutul”, spune Stolojan.

Si europarlamentarul Cristian Preda se declara un adept al tezei lui Basescu:
“Subscriu la tot ceea ce a spus presedintele. Eu am fost adeptul candidaturilor individuale. Tot ceea ce pot sa spun e ca partidul ar trebui sa manifeste o mai mare capacitate de a asimila mesajului presedintelui”

Fosta consiliera a lui Traian Basescu, actualul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat si ea recent ca sustine sistemul candidaturilor individuale in partid, dar ca votul pentru motiune a fost majoritar.
Sefa Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, spune ca a pledat pentru uninominal la prim-vicepresedinti:
„Eu am fost cea care public am declarat ca sunt in favoarea alegerii prim-vicepresedintilor prin vot direct, si nu pe lista. Cred ca in continuare este varianta cea mai sanatoasa pentru partid. Majoritatea insa intotdeauna decide si are dreptate”, a declarat Anastase.

Va rog sa va formati ce parere doriti, punand si vreo doua lingurite de logica in acest cacao. Mie mi-e sila.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.