Gata, avem Codurile de procedura civila si penala

Gata, avem Codurile de procedura civila si penala

0 196

Codurile de procedura civila si penala au fost adoptate de
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, Codurile de procedura civila si penala, cu 213 voturi pentru, si o abtinere, respectiv 212 voturi pentru, unul impotriva si trei abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in cazul codurilor de procedura.
Potrivit Agerpres, proiectul privind Codul de procedura civila a fost adoptat fara amendamente aduse in plen, in timp ce Codul de procedura penala a primit mai multe modificari aduse de deputatul UDMR Marton Arpad.
Plenul a acceptat sapte dintre amendamentele sustinute de deputatul UDMR, desi Guvernul nu a fost de acord decat cu unul dintre acestea, respectiv cu eliminarea chestionarii inculpatului cu privire la nationalitatea sa. Astfel, deputatii au acceptat, printre altele, introducerea posibilitatii fotocopierii dosarului de catre avocat pe cheltuiala clientului, obligarea martorului de a depune juramant de credinta sau declaratie solemna in fata instantei.
Deputatii au mai fost de acord si cu posibilitatea prelevarii obiectelor si a inscrisurilor informatice cu aprobarea judecatorului de drepturi si libertati. Aceeasi aprobare a judecatorului va fi necesara si in cazul expertizei ADN.
„Procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala, cu acordul judecatorului de drepturi si libertati poate solicita unui furnizor de servicii identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii, a unui mijloc de telecomunicatii ori a unui punct de acces la un sistem informatic, sau comunicarea daca un anumit mijloc de comunicatii sau punct de acces la un sistem informatic este folosit sau activ, ori a fost folosit sau activ la o anumita data, in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni si exista temeiuri pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe”, stipuleaza un alt amendament al deputatului Marton Arpad.

Codul de procedura civila este un cod modern
In timpul dezbaterilor, reprezentantii Guvernului, cat si cei ai tuturor partidelor parlamentare au adus aprecieri celor doua proiecte. Astfel, secretarul de stat in Ministerul Justitiei Rodica Constantinovici a aratat ca noul Cod de procedura civila va conduce la eliminarea deficientelor care au dus la hotarari ale CEDO.
„Codul de procedura civila este un cod modern, care aduce la zi ceea ce este justitia in ziua de astazi”, a apreciat social-democratul Bogdan Niculescu-Duvaz, care a adaugat ca acest proiect ar trebui sa ridice monitorizarea Romaniei in ceea ce priveste Justitia de catre Comisia Europeana.
Democrat-liberalul Daniel Buda a precizat ca la acest proiect nu s-a lucrat sub “imperiul timpului”, subliniind ca noul Cod de procedura civila reprezinta un progres.

Si in ceea ce priveste Codul de procedura penala deputatii au adus o serie de aprecieri, social-democratul Florin Iordache aratand ca unele dintre noutati sunt micsorarea duratei proceselor si disparitia recursului ca o cale ordinara.
„Codurile de procedura reprezinta un semnal politic pe care Romania trebuie sa-l transmita in afara, ca nu mai are nevoie de monitorizare in justitie, pentru ca cele doua proiecte puse in concordanta cu codurile civil si penal pot revolutiona viata sociala si politica din Romania”, a adaugat Iordache.
Deputatul liberal Alina Gorghiu a apreciat faptul ca proiectul codului de procedura penala a fost adoptat in urma dezbaterilor parlamentare si nu prin asumarea Guvernului.
Camera Deputatilor este for decizional.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.