Gazduirea ilegala – pana a 2 ani de inchisoare!!

Gazduirea ilegala – pana a 2 ani de inchisoare!!

0 127
Gazduitorii vor trebui sa declare cate persoane locuiesc efectiv la adresa unde intentioneaza sa mai ia in spatiu o alta persoana, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica de Ministerul Administratiei si Internelor. Cei care declara date nereale vor fi acuzati de fals in declaratii si pot ajunge chiar si la inchisoare. Ministerul Administratiei si Internelor a publicat pe pagina sa de internet un proiect de lege prin care modifica OUG nr. nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, stabilindu-se reguli mai stricte pentru cei care vor sa isi stabileasca domiciliul sau resedinta la o alta adresa. Solicitantul va fi nevoit sa de o declaratie (care va reprezenta dovada intentiei de stabilire a domiciliului/resedintei) consemnata in cererea pentru eliberarea actului de identitate, la care trebuie adaugata un document care sa faca dovada adresei de domiciliu/de resedinta. Acest document poate fi, asa cum stabilesc norme legale si in prezent:
  • a) un act incheiat in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
  • b) o declaratie scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
  • c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
  • d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.
Proiectul de lege publicat de MAI modifica insa prevederile in ceea ce priveste declaratia gazduitorilor de primire in spatiu. Conform noilor reguli, din acest document trebuie sa rezulte consimtamantul acestuia. Mai mult decat atat, declaratia trebuie sa contina numarul de persoane care  locuiesc efectiv la adresa respectiva. Declararea unor date nereale in acest document constitutie, potrivit noilor reguli aflate inca in stadiul de proiect, fals in declaratii si poate fi pedepsita cu cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Tot cu o pedeapsa de pana la 2 ani de inchisoare este sanctionat si gazduitorul daca primeste bani, bunuri ori de alte foloase pentru a da declaratia de primire in spatiu. De asemenea, noile reguli obliga gazduitorul care si-a exprimat consimtamantul pentru primirea in spatiu a unei persoane sa anunte organele de politie sau serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor daca respectiva persoana pentru care s-a eliberat actul de identitate nu mai locuieste efectiv la adresa imobilului respectiv, in termen de cel mult 30 de zile de la data luarii la cunostinta a situatiei de fapt. Nerespectarea acestei obligatii poate fi pedepsita cu amenda cuprinsa intre 200 si 500 de lei.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.