Gazele de esapament transformate in energie!

Gazele de esapament transformate in energie!

0 236

Gazele de esapament transformate in energie!
Gazele de esapament eliminate de masini ar putea fi convertite in energie ducand la un consum mai scazut de benzina, informeaza Associated Press receptionata luni de Agerpres.
Cercetatori americani lucreaza la un proiect lansat de Departamentul american pentru Energie ce vizeaza scaderea in medie cu 10% a consumului de combustibili la masini prin convertirea gazelor de esapament. Compania General Motors Corp. este aproape de acest deziderat, in urma unei colaborari cu cercetatori de la Ohio State University. Studiile lor din domeniul termoelectricii – stiinta folosirii diferentelor de temperatura pentru obtinerea de energie electrica – nu puteau fi mai oportune decat in prezent, in conditiile in care cresterea pretului la petrol repune pe ordinea de zi problema eficientizarii maxime a consumului de carburanti.
Conform lui Jihui Yang, cercetator in cadrul GM, un dispozitiv metalic circular, amplasat in jurul tevii de esapament poate duce la o scadere cu 5% a consumului de combustibili pentru un automobil Chevrolet Suburban, scadere ce ar putea fi chiar mai mare la masini dintr-o clasa mai mica.
Astfel de generatoare termoelectrice, care vor furniza energia electrica necesara functionarii masinii din convertirea gazelor de esapament, ar putea intra in productie de masa in urmatorii 3 ani. Aceasta tehnologie este similara cu cea folosita in ultimii 30 de ani de NASA pentru alimentarea sondelor spatiale.
Dispozitivele termoelectrice pot functiona in doua modalitati – fie folosind electricitate pentru a oferi caldura sau racire, sau folosind diferentele de temperatura pentru a obtine electricitate. Cea de-a doua modalitate de folosire se afla in centrul proiectului coordonat de Jihui Yang.
Intr-un motor cu combustie interna, doar aproximativ 25% din energia rezultata in urma arderii benzinei este folosita pentru punerea in miscare a rotilor, in timp ce 40% este pierduta prin degajarea de caldura, iar 30% este pierduta in procesul de racire al motorului. Ceea ce inseamna ca motoarele conventionale, cu combustie interna, au o eficienta foarte scazuta, aproximativ 70% din energia obtinuta fiind risipita, conform datelor GM.
„Daca am putea folosi o parte din aceasta energie pentru a o transforma in energie electrica, factorul eficientei acestor motoare s-ar imbunatati considerabil”, a precizat Jihui Yang., citat de catre AGERPRES.
Un automobil Chevrolet Suburban poate produce 15 kilowati de energie din caldura eliminata prin sistemul de esapare in conditiile de trafic urban, energie suficienta pentru alimentarea simultana a trei sau chiar patru aparate de aer conditionat. Atunci cand circula cu o viteza de croaziera de 80 – 100 kilometri pe ora, un generator montat la sistemul de esapare al gazelor a unui astfel de automobil ar putea produce o energie electrica de aproximativ 800 wati, suficienta pentru functionarea unor accesorii precum dispozitivul GPS, casetofonul sau playerul DVD, aparatul radio si chiar pompele de apa ale vehiculului.
Prototipul acestui convertor termoelectric va fi testat pe masinile Chevrolet Suburban in cursul anului viitor. Un prototip similar, conceput de cercetatori de la Ohio State University va fi testat tot din 2009 pe autovehicule BMW.
Generatorul termoelectric functioneaza atunci cand o parte a materialului metalic din care este construit, se incalzeste in contact cu gazele fierbinti de esapament. In conditii de caldura, electronii migreaza spre partile mai reci, creand prin miscarea lor un flux colectat de electrozi si transformat in electricitate.
O alta mare companie americana, Ford Motor Co. lucreaza a dezvoltarea unui nou sistem de climatizare a habitaclului bazat de asemenea pe principiile termoelectricii. Ford doreste implementarea unui sistem care sa monitorizeze extremitatile unei persoane atunci cand este frig (mainile si picioarele), sau ceafa atunci cand este cald, in loc sa introduca in habitaclu aer conditionat pentru a modifica temperatura in intregul vehicul.
”Credem ca putem sa-i facem pe oameni sa se simta confortabil mai rapid si cu un consum mai redus de energie”, a comentat Clay Maranville, cercetator in cadrul Ford.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.