Gazeta de Transilvania moare astazi

Gazeta de Transilvania moare astazi

0 684

Cel mai vechi ziar in limba romana al Brasovului, Gazeta de Transilvania, moare astazi, cand a aparut ultimul numar al sau
Conducerea ziarului a decis sa opreasca publicarea acestuia, din motive economice.
„Am decis sa ne intrerupem activitatea. Este o consecinta a manelizarii si tabloidizarii presei“, a declarat Eduard Huidan, directorul publicatiei.
Gazeta de Transilvania a fost primul ziar politic si informativ al romanilor din Transilvania, intemeiat de George Baritiu. A aparut pentru prima data, la Brasov, la 12 martie 1838.
Din 3 ianuarie 1849 s-a numit Gazeta Transilvana, iar de la 1 decambrie 1849, Gazeta Transilvaniei.
Situandu-se pe pozitii democratice patriotice si iluministe, publicatia lui Gheorghe Bariþiu a avut un rol important in lupta politica a romanilor din Transilvania, solidara cu cercurile progresiste din principate.
In timpul revolutiei de la 1848, ziarul a militat pentru egalitatea in drepturi intre naþionalitatile din principat, unitatea nationala a romanilor de pe ambele parti ale Carpatilor, desfiintarea iobagiei in Tata Romaneasca si Moldova.
Gazeta Transilvaniei s-a bucurat de colaborarea unor personalitati de seama din viata culturala si politica a romanilor, cum ar fi Andrei Muresianu, Ion Heliade Radulescu sau Costache Negruzzi.
Gazeta Transilvaniei si-a incetat aparitia in 1944, cand, putin mai tarziu, a reaparut sub numele comunist de Drum Nou
Sub numele initial reaparut la o zi dupa Revolutie, in 23 decembrie 1989, purtand pe frontispiciu o banda tricolora, fiind atunci impartit gratuit.
Inafara directorului Eduard Huidan, au colaborat la Gazeta de Transilvania oameni cum ar fi Cornelius Popa, Sorin Basangeac, Adrian Teaca, regretatul Alin Druga, Attila Socaciu, Ioan Popa, precum si mai tinerii Alexandrina Bogdan (astazi la Bucuresti, la TVR), George Buhnici (astazi la PRO TV Bucuresti), Ovidiu Eftimie si altii, care, in acea redactie, au avut ocazia unei bune ucenicii
Este de deplans acest fapt, disparitia cotidianului, pentru ca a fost un reprezentant mass-media cu adevarat independent, lovind in cele rele, indiferent de culoarea politica, sau aratand punctele bune, din pacate putine, din viata Cetatii.
Sa speram intr-o disparitie doar vremelnica si cu o revenire in forta si cat mai curanda.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.