Gazprom pierde teren…in fata Ucrainei

Gazprom pierde teren…in fata Ucrainei

0 213

In iarna care se apropie, pozitiile Rusiei pe piata europeana a gazelor naturale vor fi mai slabe ca niciodata si, dupa toate probabilitatile, Moscova va recurge din nou la arma santajului energetic doar daca se vor inregistra progrese semnificative pe gazoductele South Stream si Nord Stream.
Pe langa faptul ca, din cauza crizei, a scazut drastic consumul de gaze, UE si Ucraina, al carei teritoriu este traversat de principalele trasee de transport al resurselor energetice rusesti spre Europa, au creat rezerve insemnate, de teama sistarii furnizarii de gaze din Rusia.
Aceasta situatie asigura clientilor europeni ai Gazprom o mai mare libertate de miscare. Printre altele, premierul Iulia Timosenko a anuntat joi intentia tarii sale de a reduce considerabil achizitiile de gaze rusesti si de a majora cu 65-70% tariful de tranzit.
In ajun, comisarul european pentru energie, Andris Pielbalgs, a aratat ca Europa poate supravietui fara livrari de gaze rusesti timp de 90 de zile. „In 2010, vom cumpara 27-33 miliarde metri cubi de gaze, in functie de evolutia situatiei economice”, a anuntat Timosenko, la sedinta de joi a guvernului sau.

Ucraina va creste tarifele de tranzit
Potrivit afirmatiilor sale, o intelegere in acest sens a fost convenita in Polonia, la intalnirea cu premierul Vladimir Putin din 2 septembrie. Timosenko a confirmat, de asemenea, faptul a anul acesta Ucraina va achizitiona 33 miliarde metri cubi de gaze rusesti, fara penalitati din partea Rusiei pentru nerespectarea volum/ului stabilit prin contractul din 19 ianuarie. „Nu vor exita nici un fel de sanctiuni. Este exclus”, a subliniat Timosenko.
Mai mult, premierul ucrainean a anuntat ca l-a avertizat deja pe Putin in legatura cu faptul ca tariful de tranzit va fi marit cu 65-70%, in functie de pretul petrolului.

Gazprom, dispus la concesii
Expertii cred ca, in aceste conditii, Gazprom va fi constrans sa manifeste maxim de flexibilitate in negocierile cu partenerii occidentali. De fapt, continua NG, Gazprom a confirmat disponibilitatea lui de a accepta concesii maxime.
Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al companiei, a declarat ca, probabil, pretul de tranzit va creste cu 50-60%. „Tariful de transport se calculeaza dupa formula prevazuta in contract”, a explicat Kuprianov. In functie de pretul la petrol, valoarea tarifului poate fi diferita.
In prezent, prognoza Gazprom pentru tarife in urmatorul an este de 2,56 – 2,7 dolari mia de metri cubi la 100 km. Valoarea reala a tarifului va fi stabilitata pe masura aparitiei datelor privind pretul la principalele produse petroliere si a gazului natural in perioada de baza.
Expertii considera ca, in aceste conditii, Rusia nu poate ajunge la un nou conflict cu tarile de tranzit, mai ales ca ultimul razboi de acest gen a avut un impact deosebit de negativ asupra imaginii tarii ca furnizor de incredere. „Sunt semne evidente ca Rusia este gata de compromis cu Ucraina”, a estimat expertul Mihail Krutihin.
„Ultimele intelegeri evocate de Timosenko in legatura cu refuzul Moscovei de a sanctiona Ucraina pentru nerespectarea tuturor prevederilor contractuale, adica de a se abate de la principiul ‘cumpara sau plateste’, reprezinta un serios gest de impacare din partea Gazprom”.

Pozitia Rusiei, slabita de impasul proiectelor South Stream si Nord Stream
In opinia expertului, aceasta pozitie concilianta a Rusiei poate fi determinata de faptul ca nici pana acum nu s-au clarificat lucrurile privind South Stream.
„In plus, nici soarta Nord Stream nu este pe deplin limpezita, principalul obstacol putand deveni Suedia. Prin urmare, Moscova este obligata sa-si normalizeze relatiile cu Kievul. Iar daca aceste trasee ocolitoare se vor impotmoli definitiv, Moscova va fi constransa sa accepte alte gesturi de bunavointa. Concret, pozitia Rusiei va depinde direct de aceste doua trasee ocolitoare, menite sa reduca dependenta Rusiei de tranzitul pe teritoriul Ucrainei.
„Daca pe vreuna dintre aceste directii se vor inregistra progrese, este posibil ca Gazprom sa intareasca acest factor printr-un nou conflict cu Ucraina, pentru a demonstra Europei ca, fara aceste fluxuri alternative, va avea mari probleme cu tranzitul prin Ucraina”, a estimat Krutinhin.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.