Gazprom vine in Romania pentru South Stream

Gazprom vine in Romania pentru South Stream

0 150

O delegatie condusa de ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko, si vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, va veni in Romania in ianuarie, potrivit presei ruse. Unul din subiectele discutiilor va fi posibilitatea includerii Romaniei in proiectul South Stream, afirma eco.md. preluat de Jurnal de Chisinau.
Potrivit traseului initial creionat de rusi, gazoductul South Stream va trece prin Marea Neagra si Bulgaria, insa acest stat ar putea fi inlocuit cu Romania daca va da un raspuns negativ sau intarzie inaintarea unui raspuns concret.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a declarat pentru HotNews.ro ca este posibila vizita unei delegatii Gazprom in luna ianuarie, dar nu are informatii legate de prezenta ministrului rus al energiei.
El nu exclude insa ca din delegatie sa faca parte si ministrul rus. „Stiu ca trebuie sa vina cei de la Gazprom in luna ianuarie, insa nu stiam si de ministrul energiei. Este posibil sa vina si acesta”, a afirmat Tudor Serban.
Tudor Serban a precizat ca partea romana nu primit nicio informare oficiala in acest sens.

Potrivit sursei citate, in cadrul intalnirii ar putea fi discutate aspecte legate de includerea Romaniei in proiectul South Stream.

Totodata, pe agenda discutiilor ar putea figura si acordul incheiat anul trecut intre Romgaz si Gazprom care permite implicarea partii ruse in proiecte energetice romanesti.

„Prioritatea tarii noastre ramane Nabucco, gazoductul considerat concurent celui rusesc, dar vom acorda tot sprijinul necesar rusilor pentru realizarea conductei”, este pozitia oficiala a Romaniei, formulata de ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Includerea Romaniei pe traseul conductei rusesti ar aduce avantaje in special pe partea securizarii livrarilor de gaze, noteaza sursa citata, in conditiile in care South Stream ocoleste Ucraina, tara considerata vinovata de criza gazelor din ianuarie 2009.
„Tarile pe teritoriul carora va trece conducta pot primi zeci, daca nu sute de milioane de euro ca venituri directe la buget“, sustineau anterior oficialii Gazprom.
La acestea se adauga locurile de munca si infrastructura aditionala, precum depozite subterane de inmagazinare a gazelor, dar si efectele indirecte, cum ar fi dezvoltarea industriala.
Astfel ca industria de profil din Romania ar avea enorm de castigat daca se va afla atat pe traseul Nabucco, cat si pe cel al South Stream. Mai mult, Romania este singurul stat din consortiul Nabucco care nu a semnat acorduri cu Rusia privind implicarea in retelele de conducte dezvoltate de Gazprom.
Oficialii rusi spuneau, anul trecut, ca studiul sumar de fezabilitate al South Stream va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2009, insa analizele se prelungesc, iar decizia finala va tine cont de rezultatul discutiilor prevazute pentru aceasta luna cu oficialii romani si bulgari.

Romgaz si Gazprom au semnat, in iunie 2009, un memorandum de creare a unei firme pentru constructia de depozite de gaze si pentru alte investitii. Partile analizeaza posibilitatea de a construi impreuna depozitul de gaze de la Margineni, judetul Neamt, de a asigura alimentarea cu gaze si posibilitatea realizarii unei alte capacitati de stocare a gazelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.