Gazul metan in crestere cu 10%
Reprezentantii Distrigaz Sud au aratat, marti, ca pretul final al gazelor naturale la consumator ar trebui sa creasca cu un procent cuprins intre 6 si 10 la suta in primul trimestru al anului 2008.
Directorul financiar al companiei Distrigaz Sud, Pierre Parvex, arata ca „Autoritatile nu au fixat, deocamdata, un pret pentru gazele naturale, care ar fi trebuit publicat pana la 1 ianuarie 2008. Acestea a putea fi publicate la 1 februarie 2008, pentru a ne permite sa realizam in mod corect metodologia tarifara pentru gaze”, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa,
Pierderile Distrigaz din cauza pastrarii actualului pret se ridica la 1,5 milioane lei pe zi. ‘Avem prejudicii de 1,5 milioane lei pe zi si vom continua sa inregistram aceste pierderi, daca tarifele nu se vor majora de la 1 februarie”.
O medie de sase la suta a majorarii preturilor nu va fi acceptata de Distrigaz, a spus reprezentantul companiei.
Bugetul de investitii pentru 2008 al companiei este de 300 milioane de lei, in timp ce anul trecut, bugetul a fost de 330 milioane de lei.
Distrigaz Sud asteapta aprobarea ANRE in privinta noilor tarife pentru distributia si furnizarea gazelor naturale.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, arata, recent, ca o majorare a pretului la gazele naturale anuntata pentru luna februarie nu ar trebui sa aiba o influenta majora asupra preturilor bunurilor de consum.
„Pretul la gazele naturale influenteaza cu aproximativ trei-patru la suta preturile de consum, iar o crestere de numai o cifra nu ar trebui sa fie resimtita de populatie”, a spus ministrul.
Surse din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei au declarat, saptamana trecuta, pentru Rompres, ca o decizie privind ajustarea pretului la gazele naturale si procentul de majorare va fi luata la finele acestei luni.
In continuare la noi ca la nimeni.
Este de inteles pozitia francezilor de la Distrigaz Sud care isi dores profituri cat mai mari, pentru asta au venit in Romania. Este de neinteles pozitia celor de la putere si a celor de ANRE care cedeaza la orice presiune facuta de acesti distribuitori.
In orice alta tara din Europa de vest lucrurile stau cu totul altfel. Nici o agentie de reglementare nu cedeaza la presiunile agentilor economici facand o reala protectie si o corecta reprezentare a intereselor consumatorilor.
Se pune totusi intrebarea – cand vom invata cum trebuie sa isi faca treaba aceste agentii si puterea va reprezenta corect interesul cetatenilor?
Vlad T.