Gazul va frige romanul! (1)

Gazul va frige romanul! (1)

0 263

Confuzia aruncata in capul romanilor de catre ministrul Economiei, Ion Ariton, care a declarat ca Fondul Monetar International (FMI) a cerut renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul a acestora, nu a durat prea mult. „Ne solicita reverificarea preturilor. (…) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme”, a declarat Ion Ariton dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI. El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

Probleme pe pretul reglementat
Reprezentantii Fondului Monetar International au solicitat revederea modului de calcul al preturilor la gaze naturale si energie electrica si liberalizarea acestora, a declarat, marti, ministrul Economiei, Ion Ariton, dupa intalnirea cu delegatia FMI, condusa de Jeffrey Franks. “Am discutat cu misiunea FMI despre pasii care trebuie facuti pentru a asigura cresterea economica a Romaniei, inclusiv despre situatia din minerit si pretul gazelor in perioda urmatoare”, a afirmat Ion Ariton, adaugand ca “doresc (FMI n.r) ca pretul la gaze si, in general, la energie sa fie liberalizat si noi, in cursul anului, probabil la jumatatea acestui an, va trebui sa ne prezentam cu o noua formula de calcul, pentru ca se pare ca sunt probleme pe pretul reglementat. Ne solicita o reverificare a acestui pret si o liberalizare a pretului pe piata”.
Va reamintim ca inca din 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii. In Romania aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom si Romgaz Medias, au preturi de productie stabilite de ANRE.

FMI cica nu a cerut majorarea pretului la gaze pentru populatie
FMI a reactionat imediat la declaratiilor ministrului Ariton. Surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro ca FMI nu a vorbit despre cresterea pretului la gaze naturale pentru populatie, ci, dimpotriva, a prezentat o solutie prin care acesta sa scada cu pana la 15%.
Oficialii FMI au amintit, in acest context ca in Uniunea Europeana se accepta ca preturile gazelor pentru populatie sa fie tinut sub control.
Propunerile FMI de liberalizare a pietei gazelor naturale se refera la livrarile catre agentii industriali, au precizat sursele citate.
Practic FMI nu contrazice spusele ministrului ci mai degraba confirma faptul ca vom asista in perioada urmatoare la cel putin doua “rele”. Se va liberaliza preturile la gaz metan si se va produce o majorare a tarifului, in prima etapa vor fi exceptati consumatorii casnici si captivi (spitale, scoli, gradinite, unitati de asistenta sociala, institutii de interes public etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.