Gelul de maini – sursa de microbi
Produsele cosmetice, cremele, mastile, servetelele igienice, gelurile si alte sampoane care exista pe piata romaneasca au depasit cu mult banalele sapunuri, uneori de casa, facute din lesie, cu care ne spalam pe corp. Toate acestea sunt nelipsite din toaleta sau baia oricarui roman care se respecta. Din pacate, indiferent de cat de parfumate ar fi, cat de frumos ambalate, promitandu-ne un corp de invidiat, ele nu ne garanteaza si un corp curat.
De fapt, multe dintre aceste produse afecteaza microflora pielii, deschizand astfel poarta de intrare a microbilor in organism.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, face o comparatie extrem de sugestiva.
Asa cum guma de mestecat nu poate inlocui periuta de dinti si pasta, nici gelurile hidroalcoolice nu pot detrona apa si sapunul.
Pentru ca un gel hidroalcoolic are in compozitie mult alcool, vitamine, parfum, apa demineralizata, multi polimeri… De asemenea, contine propanol, un alcool care are capacitatea de a degresa agresiv pielea si afecteaza microflora normala a pielii.
Gelurile hidroalcoolice sunt substante folosite de mai multi ani in unitatile spitalicesti. Dar personalul medical le foloseste numai dupa ce s-a spalat cu apa si sapun. Ambii specialisti recomanda aceste geluri, servetele sau spray-uri doar in situatiile-limita. De asemenea, ei atrag atentia sa nu incurajam copiii sa inlocuiasca spalatul traditional pe maini cu folosirea acestor geluri.
Apelati la servetele „umede” doar in cazuri extreme, pentru ca sunt impregnate cu mult alcool, care usuca pielea si perturba echilibrul microflorei.