Geoana: la UDMR exista un sentiment de disperare!
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, luni seara, la TVR, ca este surprins de declaratiile liderului UDMR, Marko Bela referitoare la raportul Comisiei pentru invatamant privind legea educatiei, considerand ca exista “un sentiment de disperare” la Uniune. “Ma surprinde (declaratia liderului UDMR – n.r.), domnul Marko Bela este un om rational, parea destul de surescitat. (…)Este clar ca exista un sentiment de disperare la UDMR. Este vorba despre o presiune imensa pe care o exercita asupra Guvernului, fortarea cu angajarea raspunderii pe Legea Educatiei, dupa ce Curtea Constitutionala a spus si anul trecut ca angajarea raspunderii este neconstitutionala. (…) Ceea ce-l framanta pe domnul Marko si pe multi din actuala conducere a UDMR este presiunea infernala la care sunt supusi din partea propriului electorat. (…) Nu cred ca udemeristii scapa de oprobiul cetatenilor maghiari pentru ca si ei sunt la fel de nemultumiti”, a afirmat presedintele Senatului.
Mircea Geoana a adaugat ca declaratia facuta de Marko Bela a avut loc luni dimineata, inainte ca Biroul Permanent al Senatului sa se fi intrunit, apreciind ca el nu se lasa ‘intimidat sau emotionat’ de astfel de declaratii.
“Intr-adevar am constatat o hiba regulamentara cu privire la convocarea comisiei in weekend. Am corectat acest lucru prin votul Biroului Permanent si astazi (luni -n.r.) si maine (marti – n.r.), conform regulamentului Senatului, Comisia pentru Invatamant are termen din partea noastra, regulamentar, sa vina cu un raport, pe care dupa aceea sa-l propunem spre dezbatere in plenul Senatului”, a precizat Geoana.
Intrebat daca a stiut de convocarea comisiei peste weekend, Geoana a afirmat ca acesta reprezinta un lucru pe care nu presedintele Senatului il decide, membrii comisiei fiind “suverani” sa discute ceea ce doresc.
Presedintele Senatului a afirmat ca UDMR se afla sub o mare presiune, in sensul ca, in acest moment, “s-a declansat un proiect care are sustinere si de la Budapesta si din Romania ca Uniunea sa nu mai fie singurul reprezentat al comunitatii maghiare”.
Totodata, Geoana a amintit ca in Parlamentul de la Budapesta, in urma cu doua zile, Consiliul National Secuiesc a “primit binecuvantarea oficiala” din partea conducerii legislativului ungar. El a mai acuzat UDMR ca a facut presiuni asupra Guvernului pentru a-si angaja raspunderea pe Legea Educatiei.
“In acest moment, intrarea pe o formula de fortare a angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei este cea mai mare prostie care se poate face azi in Romania. Eu va spun ca angajarea raspunderii este proiectul, in continuare, principal al Guvernului si angajarea pe o maniera neconstitutionala conduce la o lege neconstitutionala si conduce la aruncarea in aer sistemului educational romanesc. (…)In aceasta lege, daca s-ar permite varianta initiala a Guvernului, s-ar permite segregarea invatamantului universitar din Transilvania si Babes Bolyay, pe care eu o consider ca un exemplu de multiculturalism, s-ar duce practic pe doua universitati separate. Cred ca acest lucru este contrar tendintei europene si este contrar inclusiv intereselor minoritatii maghiare”, a mai spus presedintele Senatului.
UDMR nu vede Raportul!
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, luni, ca nu poate accepta raportul comisiei pentru invatamant din Senat, referitor la legea Educatiei, fiindca ar insemna sa accepte si ca senatorii din arcul guvernamental au posibilitatea sa convoace plenul Senatului, fara a solicita in prealabil acordul Biroului Permanent, pentru a vota inclusiv demiterea presedintelui Senatului, Mircea Geoana.
Potrivit acestuia, comisia pentru invatamant din Senat s-a ‘autoconvocat’ in mod neregulamentar si ca activitatea din ultimele luni ale presedintelui Senatului l-a convins ca acesta ar trebui demis.
“In conceptia mea in acest moment nu exista nici un raport al comisiei pentru invatamant pentru legea educatiei. Daca as accepta existenta acestui raport, as accepta ca in Parlamentul Romaniei putem lucra cu incalcarea regulilor. Comisia s-a autoconvocat cu toate ca Regulamentul prevede ca presedintele este cel care convoaca sedintele, iar pentru week-endurile in care se lucreaza este necesara o decizie a Biroului Permanent. (…) Daca as accepta ca orice poate sa convoace o comisie de specialitate, prin analogie ar trebui sa acceptam ca plenul Senatului se autoconvoaca si daca se intrunesc cei 69 de senatori ai majoritatii, s-ar putea decide orice, de exemplu, demiterea presedintelui Senatului. Aceasta este analogia corecta”, a declarat acesta.
Marko Bela a subliniat faptul ca ii reproseaza presedintelui Senatului ca a permis si a acceptat ca membri PSD si PNL din comisia de invatamant sa lucreze ‘neregulamentar’ in timpul week-endului.
“Nu am declarat din suparare ca as fi de acord cu demiterea domnului Mircea Geoana. In urma cu jumatate de an, cand au existat demersuri in acest sens, eu am avut dubii ca trebuie sa il schimbam pe presedintele Senatului. In aceste luni, din pacate, Mircea Geoana a reusit sa ma convinga si pe mine ca intr-adevar ar trebui sa il schimbam. Domnul Geoana, incet-incet, incearca sa ne devina sef. Nu este seful nostru. Ii reprosez ca a initiat si a acceptat activitatea neregulamentara a unor membri ai comisiei de invatamant. Forteaza nota in ceea ce priveste intocmirea unui raport pe legea educatiei”, a mai spus liderul UDMR, precizand ca ii reproseaza presedintelui Senatului si faptul ca a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la legea Educatiei.
Sursa: AGERPRES