George contra Aristotel – Scoala vs. Liceul
Judecand dupa datele din buletin, Consiliul Local si cel Judetean Brasov sunt populate de barbati si femei in toata firea. Citind insa chiar si distrat hotararile pe care le adopta, maturii responsabili pe care brasovenii i-au ales sa-i reprezinte par mai degraba doua adunaturi de pustani care se dusmanesc de moarte. Si care n-au altceva de facut in plen decat sa-si plateasca reciproc polite.
Ca orice gasca de adolescenti infierbantati, junii din consilii si-au ales liderii, din cuvantul carora nu se abat in ruptul capului. George si Aristotel sunt ceva mai mult decat un primar si un sef de consiliu judetean. Sunt polii ce alimenteaza constant o surda lupta de gherila pe baricadele spitalelor, ale Companiei Apa si pe crenelurile monumentelor istorice.
Nici nu decid consilierii locali bine ceva, ca alesii judeteni isi muncesc mintea pret de-o sedinta pentru a le da replici. Reciproca este la fel de valabila si se verifica cu prilejul fiecarei intruniri in plen. Scandalul dintre CL si CJ pe tema Spitalului Marzescu este deja de? notorietate. Daca pentru municipalitate locatia este un bun de patrimoniu local, revenit in posesie dupa anularea unei donatii mai vechi, administratia judeteana se crede si ea indreptatita la stapanirea cladirii. Intr-atat incat decide de fiecare data cand se reuneste sa o vanda, ignorand cu nonsalanta si sictir niste acte irefutabile.
Primarul Scripcaru a facut ce-a facut si si-a rezervat dreptul de a decide ce fel de evenimente pot fi organizate in curtea scolilor din oras. Nu neaparat din preocupare pentru prezervarea procesului de invatamant cat pentru a-i mai interzice pe viitor presedintelui Cancescu sa organizeze manifestari pe Arena Liceului Sportiv. Pe care mai marele judetului se crede stapan in virtutea investitiilor derulate de CJ la obiectivele istorice cu care se invecineaza institutia de invatamant.
Acelasi motiv il invoca si atunci cand il ameninta pe primar cu ejectarea panourilor publicitare plantate de municipiu in zona monumentelor istorice.
Daca Scripcaru vrea sa se joace in curtea scolii, Cancescu pofteste si el sa-si faca de cap in ograda Liceului. La care, daca e sa fim cinstiti cu istoria, ar cam avea dreptul, macar pe filiera numelui pe care-l poarta. Si Aristotel deambula si filosofa in curtea unui Lykeos grecesc. Cu mica deosebire ca, acum doua mii de ani, nu percepea taxe pentru plimbari si lectii de filosofia banului public.
Se pare ca etichetele cu scoala si liceul, aplicate pe spatele celor doi aprigi combatanti de la Brasov nu sunt chiar atat de hazardate pe cat ar putea parea la prima vedere. Gurile rele spun chiar ca distanta dintre cele doua grade de invatamant acopera relativ bine diferenta dintre cei doi la nivel de patalamale. La varsta la care George descoperea diploma de bacalaureat, Bebe era deja un fel de ingineras.
Vifor Rotar