Germania a cerut Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria

Germania a cerut Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria

0 199

Germania a cerut Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria in schimbul promovarii initiativei presedintelui Dmitri Medvedev legata de Tratatul privind securitatea europeana, scrie Nezavisimaia Gazeta. Numai dupa indeplinirea acestei conditii Europa este dispusa sa analizeze impreuna cu Moscova arhitectura de securitate pe continent, in cadrul noului comitet Rusia-UE pentru probleme de politica externa la nivel ministerial.
In cazul unui progres in directia transnistreana, expertii prezic un mare succes acestei structuri, care ar putea chiar sa inlocuiasca inclusiv Consiliul Rusia – NATO.

Deocamdata, insa, un asemenea scenariu este putin probabil. Expertii si diplomatii europeni continua sa dezbata ideea ruso-germana privind crearea unui comitet Rusia – UE de politica externa si securitate. Alexander Rarh, membru al Consiliului german pentru politica externa, director de programe pentru Rusia, spune ca memorandumul semnat in acest sens in data de 5 iunie de cancelarul Angela Merkel si presedintele Dmitri Medvedev poate fi interpretat drept raspunsul UE la propunerea liderului rus vizand incheierea unui nou Tratat de securitate europeana.
Rarh este de parere ca, de fapt, germanii au raspuns Moscovei in numele Europei. „Haideti sa rezolvam, mai intai, problema prezentei militare a Rusiei in Transnistria, din cauza careia nu functioneaza Tratatul privind armamentul conventional din Europa si nu exista incredere in regiunea Marii Negre, dupa care vom putea conveni termenii unei arhitecturi comune de securitate”, spune expertul german.
In opinia sa, Moscova nu va accepta, dupa toate probabilitatile, acest compromis. „Ma tem ca ideea nu va avea viata lunga”, a concluzionat el.

Presedintele comitetului Dumei de stat pentru relatii internationale, Konstantin Kosaciov, a declarat pentru NG ca, in prezent, in relatiile dintre Rusia si Europa nu exista mecanisme capabile sa reduca la minim factorul uman, in favoarea intereselor strategice.
Deputatul a amintit, in context, ca pentru reglementarea conflictului din Osetia de Sud, din 2008, a fost nevoie de implicarea presedintelui de atunci al UE, seful statului francez, Nicolas Sarkozy. „Daca presedinte al UE ar fi fost, spre exemplu, presedintele Estoniei, cred ca situatia ar fi evoluat pe o cu totul alta traiectorie”, a afirmat Kosaciov.
In acelasi timp, parlamentarul este convins ca nu trebuie conditionata initiativa lui Medvedev referitoare la Tratatul de securitate colectiva de propunerea ruso-germana vizand infiintarea unui comitet Rusia-UE.
„Sunt doua lucruri total diferite: ultima propunere ruso-germana este destinata reglementarii situatiilor de criza. Mecanismul poate fi folosit atat pentru punerea la punct a unei reactii politice comune, cat si pentru adoptarea unor decizii cu caracter practic de mentinere a pacii. Alt mecanism similar nu exista”, a spus deputatul rus, citat de NG.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.