Gheorghe cca. 1 milion de romani

Gheorghe cca. 1 milion de romani

0 279

Aproape 1.000.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie).
Potrivit statisticilor Ministerului Administratiei si Internelor, din cele 963.612 persoane care poarta nume sau derivate ale numelui Sf. Mare Mucenic Gheorghe majoritatea sunt barbati (771.067).
Cele mai multe femei care au onomastica la sarbatoarea amintita poarta numele de Georgeta (138.499), urmate de Gheorghita/ Ghiorghita (38.539), Geta (14.944) si Ghita (563).
Dintre barbatii sarbatoriti la aceasta data, majoritatea poarta numele de Gheorghe sau Ghiorghe (602.385). Lor li se adauga cei numiti George (139.501) si cei alintati Gheorghita/ Ghiorghita (24.022). Cei mai putini dintre sarbatoriti poarta numele de Ghita (5.159).
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit in calendarul ortodox la 23 aprilie, s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina. Ramas orfan de tata s-a mutat cu mama sa in Palestina. In timpul imparatului Diocletian (284-305), s-a inrolat in armata romana si s-a facut in scurta vreme renumit pentru forta, priceperea si vitejia lui in lupta, astfel incat a fost ridicat la rang de ofiter in armata imperiala.
In anul 303, Diocletian a emis un edict de persecutie a crestinilor, care a declansat un imens val de arestari, torturi si crime, toate sub lozinca imperiala „nomen christianorum deleto” (numele crestinilor sa fie sters). Aflat in preajma imparatului si vazand cruzimea de care erau in stare persecutorii, Sfantul Gheorghe a mers de bunavoie in fata lui Diocletian marturisindu-si credinta in Hristos.
Uimit de curajul soldatului sau, imparatul l-a trimis la inchisoare. A fost supus la torturi groaznice, „a fost trecut prin toate vamile muceniciei”, cum se spune in relatarea martiriului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. In toate aceste torturi a dovedit un curaj si o barbatie nemasurate, pastrandu-si neclintita marturisirea.
Printre cei care au asistat la groaznicele torturi si care, convinsi ca taria si curajul Sfantului tin de o putere nefireasca, s-au convertit la crestinism s-a numarat si sotia lui Diocletian, Alexandra, care a suferit curand dupa aceea martiriul.
Neizbutind sa-l desparta prin chinuri de Hristos, Diocletian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentinta fiind executata la 23 aprilie 303.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.