Ghetarii din Groenlanda sunt pe cale de disparitie
Efectele dezastruoase ale caniculei care s-a abatut asupra Pamantului in ultimii 50 de ani se resimt din ce in ce mai acut. Chiar daca cei mai multi dintre noi considera ca acest fenomen este provocat de om, prin gazele de CO2 emanate in cantitati mai mari decat industriale, se pare ca putini sunt cei care intr-adevar iau atitudine pemntru a preveni sau diminua acest fenomen.
Din cauza neglijentei, indiferentei sau, mai degraba, inconstientei celor mai multi dintre noi, cei mai mari ghetari din Groenlanda sunt pe punctul de a disparea, au anuntat cercetatorii americani care analizeaza zilnic imaginile colectate de satelitii Agentiei spatiale americane (NASA).
O bucata de 29 de kilometri patrati din ghetarul Petermann (nordul Groenlandei) s-a desprins in perioada 11 – 24 iulie, a declarat Jason Box, profesor asociat la Centrul de cercetari polare de la Universitatea din Ohio.
Ghetarul Petermann a mai pierdut parti importante din suprafata sa, mai ales in perioada 2000 – 2001, cand a inregistrat o pierdere de aproximativ 86 de kilometri patrati.
In cazul in care ruptura se va produce in partea superioara a ghetarului, o portiune de pana la 160 de kilometri patrati s-ar putea desprinde, ceea ce ar reprezenta o treime din masa acestuia, au explicat cercetatorii.
De asemenea, specialistii au precizat ca si imensul ghetar Jakobshavn se micsoreaza, pierderile de suprafata fiind cele mai importante din ultimii 4.000 – 6.000 de ani.
Cel putin o zecime din ghetarii Groenlandei provin din Jakobshavn, ceea ce face ca acesta sa fie cel mai productiv aisberg din regiune.
O bucata de gheata cu o inaltime de 60 de metri si o greutate de mai multe mii de tone s-a desprins, pe 8 iulie, din imensul ghetar argentinian Perito Moreno, un fenomen unic in plina iarna australa. Specialistii au declarat ca evenimentul a avut loc din cauza efectelor incalzirii globale.
Consecinta directa a acestui fenomen este cresterea nivelului apei oceanului planetar, ceea ce ar insemna amenintarea unor teritorii care se afla sub nivelul apei, cum ar, fi cea mai mare parte din teritoriul Olandei sau orase istorice, precum Venetia, Italia.