Ghid de cumparare a televizoarelor. LED, LCD sau Plasma?
Este greu sa faci o alegere atunci cand vrei sa cumperi un televizor nou. Cu atatea modele si optiuni aparute, este dificil sa te decizi si de aceea am creat acest ghid, care poate fi un ajutor pentru tine atunci cand vrei sa te asiguri ca faci alegerea perfecta.
Principalele 3 reguli de cumparare a unui televizor
1. Calitatea imaginii nu este determinata de caracteristicile scrise pe cutie
Principalul scop pentru care exista acele foite pline de caracteristici ale televizoarelor este sa te bombardeze cu tot felul de numere derutante, in speranta ca te vor incurca si te vor determina sa cumperi cele mai scumpe televizoare.
Raportul de contrast este, in general o minciuna, rata de refresh (120Hz, 240Hz, 600Hz, etc.) este complexa si subiectiva, unghiurile de vizionare pentru LCD si LED sunt fleacuri, iar LED nu insemna neaparat imagini mai bune.
Decat sa asculti numai de biletelul de specificatii legate de un anumit televizor, mai bine ignora-le. Ele sunt de ajutor numai cand incerci sa diferentiezi un televizor de altul din punct de vedere al caracteristicilor, ca de exemplu, daca unul are Smart TV sau include ochelari 3D.
2. Cu cat e mai mare televizorul, cu atat e mai bine
Dimensiunile recomandate sunt 32 de inch pentru dormitor, macar 46 inch pentru sufragerie. Desigur, un televizor de 55 inch, sau chiar mai mare este binevenit. Daca iti inlocuiesti televizorul vechi, ai putea crede ca aceste dimensiuni sunt cam mari, comparativ cu cele ale televizoarelor cu tub, insa vei avea parte de o super experienta vizuala.
Bugetul si spatiul de care dispui vor determina, pana la urma, cat de mare va fi noul tau televizor.
3. Ia in considerare si plasmele
Desi te-ar putea surprinde, plasmele ofera, de obicei o mai buna calitate a imaginii decat televizoarele LED sau LCD. Unul dintre motivele pentru care oamenii evita plasmele este data de caracteristica prin care imaginea ramane permanent pe ecran. Dar daca te uiti la televizor sau joci jocuri ca orice alt spectator obisnuit, in acest caz defectul nu reprezinta o problema.
Un alt motiv este ca oamenii percep plasma ca fiind veche, iar LCD-urile, mai ales pe cele cu lumina de fundal LED, ca fiind noi. Atat plasmele cat si LED-urile fac parte din categoria de tehnologii mature, si pana la urma, un televizor nu e ca un smartphone, ceea ce inseamna ca modelul cumparat azi nu va fi de neutilizat in doi ani.
Cele mai mici plasma au o diagonala de 42 de inch, asadar, daca vrei ceva mai mic, alege un LCD sau LED.
Verifica cele mai noi oferte si promotii la televizoare
Calitatea imaginii – pro si contra
Calitatea imaginii este, de obicei, cel mai important criteriu pe care se bazeaza oamenii atunci cand ies la cumparaturi.
Daca nu doresti cea mai buna calitate a imaginii, vei gasi cel mai calitativ televizor, sortandu-le in functie de pret si de dimensiunea ecranului pe care ti-o doresti, alegand cea mai ieftina varianta de la brandul in care ai incredere si cumparandu-l.
Din pacate, este foarte greu sa judeci calitatea imaginii fara sa iei televizorul acasa, pentru ca depinde de foarte multi factori, inclusive calitatea sursei, luminozitatea camerei si setarile imaginii care pot afecta adevaratul potential al intregului televizor.
Calitatea imaginilor este legata de mai multi factori si poate fi determinata in multe feluri:
O imagine buna este cea care reproduce sursa aproape perfect, fara a "imbunatati" culoarea, sau alte caracteristici.
– Plasmele se aproprie cel mai bine de asta decat LED-urile si LCD-urile.
– Televizoarele LED si LCD pot fi mai luminoase, dar plasmele sunt destul de luminoase pentru majoritatea camerelor scaldate de soare.
– Uniformitatea ecranului este o problema pentru televizoarele LED/LCD, dar nu si pentru plasme.
– Abilitatea de a produce nuante profunde de negru – care se traduce printr-un contrast puternic – este cel mai bun ingredient al unei imagini bune.
– Saturatia culorii, care este direct influentata de nivelul contrastului, este al doilea factor important, urmat de acuratetea culorii.
– Intr-o camera luminoasa, ecranele mate sunt cele mai bune dintre toate la reducerea reflectiilor. Cele mai bune ecrane stralucitoare au si cele mai bune niveluri de negru.
– Cei mai importanti factori sunt procesarea video (120 Hz), rezolutia ecranului (Less 1080p, 1080i si 720p) si luminozitatea maxima.
Desigur, acestea sunt doar generalizari, dar sunt destul de bune pentru a te ajuta sa gasesti televizorul perfect. Multe modele LED pot intrece plasmele sau pot avea o uniformitate excelenta, culorile redate fara acuratete pot arata si mai rau, chiar daca saturatia e corecta, iar un televizor cu nivele profunde de negru poate fi mai prost decat cele cu nivele mai luminoase de negru.
Drept concluzie, calitatea imaginii este ceva mai complex decat o suma de pixeli sau o foaie de specificatii, iar cea mai buna sansa a ta pentru a gasi ce este mai bun este sa citesti review-uri si sa te informezi continuu.
Caracteristici suplimentare ce contribuie la calitatea imaginii
Vizionare 3D
Trebuie sa stii ca toate televizoarele 3D sunt perfect capabile sa redea si continut 2D, asadar e mai bine sa ne gandim la 3D ca la o caracteristica suplimentara, si nu ca la un tip de televizor diferit. Uneori, nici nu e necesar 3D-ul, pentru ca inca nu exista atat de multe filme/emisiuni filmate in acest format.
Control prin voce si gesturi
Probabil ca ai vazut si tu promotii despre televizoare care pot fi controlate numai prin vocea si gesturile tale. Conform unor teste recente acestea nu functioneaza chiar atat de bine.
Controlul din telecomanda
Daca nu planuiesti sa folosesti o telecomanda universala care a venit in cutia de la cablu, fii atent la telecomanda inclusa in pretul televizorului. Este bine cand poti controla si alte aparate prin infrarosu, si nu prin HDMI. Telecomenzile complicate cu tastatura si controale gestuale sunt dragute, dar un model universal va fi intotdeauna mai performant.
Conectivitate
In aceasta categorie a ramas un singur top: HDMI. Doar numara totalitatea dispozitivelor pe care vrei sa le conectezi, si asigura-te ca televizorul tau are macar atatea porturi HDM. Cablurile USB si mufele pentru cardurile SD sunt de asemenea bune pentru a reda poze.
Designul subtire
La bine si la rau, televizorul este o piesa de mobilier, iar ecranele de dimensiuni mari pot domina o camera chiar si atunci cand nu sunt in functiune. De aceea, producatorii de televizoare, se concentreaza pe crearea unora cat mai subtiri si mai putin intrusive. Cele mai bune televizoare au o structura atat de subtire, incat arata ca o fotografie, si cand sunt vazute dintr-o parte, sau atarna pe un perete, partea din spate aproape ca a disparut.
Care este cel mai bun televizor pentru jocuri? Dar pentru sporturi?
Intrebare capcana! Cele mai bune televizoare pentru a viziona orice sunt cele care au cele mai bune nivele de negru si culoare, si alte caracteristici standard.
Cum procedez cu setarile legate de imagine?
Ajustarea potrivita a imaginii este foarte importanta pentru a obtine ce e mai bun de la televizorul tau. Pentru a evita sa te pierzi in optiuni, incearca sa citesti manualul televizorului, mai intai, pentru a afla ce poti schimba la televizorul tau.
Cat va tine noul meu televizor?
Cel mai scurt raspuns este "Ar trebui sa tina foarte mult". Raspunsul detaliat este diferit pentru fiecare televizor in parte.
Imi pot folosi televizorul ca monitor pentru computer?
Da, si chiar ar trebui sa mearga foarte bine.