Ghidul turistului pe munte (II)

Ghidul turistului pe munte (II)

0 255

Echipamentul de baza trebuie sa fie format din urmatoarele:
Bocanci care sa cuprinda glezna (cu talpa aderenta gen Vibram), pelerina de ploaie sau geaca impermeabila (gen GoreTex), ciorapi din bumbac (cei sintetici “oparesc” piciorul si inlesnesc aparitia bataturilor, astfel se creeaza disconfort), lanterna, telefon cu bateria incarcata (telefonul pe munte a salvat foarte multe vieti in ultimul timp).
Niciodata nu trebuie sa nu cari mai mult decat poti duce, asta ca sa nu te trezesti ca nu mai poti merge. Este foarte practic sa ai la tine bete telescopice. Ajuta foarte mult la mers. In lipsa acestora este bun un bat de schi, clasicul Alpenstock sau orice altceva de care sa te poti sprijini, chiar un bat luat din padure.
Iar pentru ca vremea este foarte schimbatoare pe munte, trebuie sa fiti pregatiti si pentru intemperii. La un drum cu bivuac de cel putin doua zile trebuie sa nu lipseasca o caciula tricotata si un pulover sau o bluza din material de Polartec. Nu rare au fost situatiile in care, in iulie sau august, a nins pe munte.

În trecut mersul pe munte era foarte linistitor si foarte cutezator pe de alta parte. Oamenii erau mai calmi, mai rabdatori. Existau registre in toate cabanele montane, acele caiete de cabana in care te inregistrai si iti notai itinerariul pentru ca, in cazul unui accident, sa se poata interveni in timp util. Aceste caiete si-au dovedit utilitatea din plin, pe langa faptul ca au devenit niste marturii pline de amintiri si de flori de munte presate intre paginile lor.
În zilele noastre, in goana timpului, s-a uitat de acest obicei.
Este totusi recomandat sa spuneti cabanierului de unde veniti, daca ati intalnit lucruri neobisnuite pe traseu si incotro va indreptati a doua zi. De asemenea, cabanierul va poate instiinta in privinta conditiilor meteorologice, precum si in privinta starii traseului pe care il aveti de parcurs. Lucrurile pe munte se schimba de la an la an.
Plecarea pe traseu este bine sa se faca devreme, atat pentru a va asigura ca ajungeti la destinatie, luand in calcul eventuala stricare a vremii, precum si pentru a va bucura de o zi plina de plimbare in natura.

Nu este recomandat sa parasiti poteca turistica. In conditii de ceata urmariti cu atentie marcajele, iar daca nu sunteti siguri ca mai sunteti pe traseul marcat, intoarceti-va la ultimul marcaj pe care l-ati vazut sau asteptati sa se ridice ceata. Sa aveti, indiferent de nivelul de pregatire si de cat de bine cunosti muntele, intotdeauna o harta. Intotdeauna veti avea ceva de invatat cu harta in mana.
Respectati intotdeauna normele de alimentatie la efort. Cel mai important echipament pe munte este organismul tau, trebuie sa ai apa, sa bei 3 litri pe zi, sa mananci cate puþin pe traseu, dar des, pe la scurte popasuri, alimente energetice, bogate in calorii si glucide, ca sa nu-ti scada glicemia si sa lesini. Inainte de a porni pe traseu sa nu mananci mancare grea, grasimi, fripturi, etc, in speranta ca iti vor tine de foame, ci moderat, hrana bazata pe carbohidrati (cerelale, paste si fructe). Sa nu beti multa apa rece imediat dupa o lunga perioada de timp de mers pentru ca exista riscul unei aprinderi pulmonare sau a unui infarct. Sa nu beti alcool pe munte, cel mult sa completati cu cativa mililitri ceaiul la cabana sau la locuri de popas mai mare.
Daca sunteti intr-o excursie cu cortul, campati doar in locurile special amenajate, iar in lipsa acestora, undeva mai pe un damb, pentru ca in caz de ploaie sa nu fiti inundati Nu faceti focul decat in locurile special amenajate, iar in lipsa acestora undeva, cat mai departe de padure si, pe cat posibil, langa o apa.
DE REÞINUT: Sansele ca ursul sa va viziteze noaptea sunt mult mai mari in zonele aglomerate (ex.: Valea Cerbului, Padina, Padis, Babele, Cumpana etc.). Pentru a evita ca ursul sa va intre in cort sau sa va dea târcoale, de multe ori rupand panza cortului cu ghearele, este prioritar sa nu lasati niciun fel de aliment in interiorul cortului. Sa aveti o bucata de cordelina sau o sfoara rezistenta si sa va agatati mancarea intr-un copac, cat de sus puteti. In lipsa franghiei,cel mai abil sa se catere intr-un copac si sa puna acolo alimentele. De aceea trebuie sa va ganditi si la acest aspect cand ridicati cortul.
In zona Babele, de exemplu, unde s-au inregistrat mai multe atacuri ale ursului, din pacate nu exista copaci. Mancarea trebuie scoasa totusi din cort impreuna cu oalele in care ati gatit. Cautati sa gasiti niste bolovani sub care sa le asezati. Astfel, muntele va indeamna si la inventivitate.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.