Gimnaziul are un Plan-cadru adoptat!Ce schimbari vor fi la clasele V-VIII

Gimnaziul are un Plan-cadru adoptat!Ce schimbari vor fi la clasele V-VIII

0 520

Eliminarea unei ore de Limba Romana de la clasa a V-a, Latina la clasa a VII-a, ore separate de studiu pentru Muzica si Arte Plastice si mai mult timp pentru studierea materiilor optionale, acestea sunt cateva dintre modificarile aduse de Ministerul Educatiei, prin noul plan-cadru pentru gimnaziu. 
Ministerul Educatiei, a adoptat, marti, noul plan-cadru pentru clasele V-VIII care urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu anul scolar 2017-2018. Ministrul Educatiei Adrian Curaj a anutat intr-o conferinta de presa, marti, ca programele scolare ar urma sa fie elaborate si adoptate pana atunci, transmite Mediafax.
In documentul adoptat de Ministerul Educatiei se arata ca la clasa a V-a elevii vor face patru ore obligatorii de Limba si literatura Romana, fata de cinci cate sunt in prezent, astfel fiind eliminata ora destinata acum remedierii intarzierilor celor din ciclul primar.Tot aici, va fi introdusa Informatica si TIC, materie ce ramane, cu o ora pe saptamana, obligatorie pentru toti cei patru ani de ciclul gimnazial. Elevi la scoala
Potrivit noului plan-cadru, Educatia Sociala va intra ca materie obligatorie pe durata celor patru ani. Elevii vor avea o ora pe saptamana si vor fi studii diferite in functie de ani, „la clasa a V-a Gandire critica si drepturile copilului, la clasa a VI-a Educatie interculturala, la clasa a VII-a Educatie pentru cetatenie democratica si la clasa a VIII-a Educatie economico-financiara”.
„Se schimba accentul de la manual la pedagogie. Programa scolara si manualul vor acoperi 75% din numarul de ore, 25% va fi la dispozitia profesorului (…) Vom recompensa inovarea”, a mai spus Curaj.
In cazul orelor de Educatie Tehnologica acestea vor fi pastrate pe durata celor patru ani, dar va fi pus accent mai mult pe latura aplicativa, se arata in documentul adoptat.
Intrebat cum se vor putea desfasura orele de Informatica si TIC, in conditiile in care nu toate scolile din tara pot pune la dispozitia elevilor calculatoare si conexiune la internet, Adrian Curaj a declarat: „Sunt foarte multe scoli care au internet. Suntem in legatura cu firmele care se ocupa de asta. Haideti sa ne gandim la noile device-uri. Importante sunt resursele educationale.(…) Se poate invata informatica si pe telefoane, sigur ca da”.
La clasa a V-a creste numarul orelor de studiu al Istoriei la doua, fata de una cum este in prezent. In cazul studiului limbii Latine, materia se va numi „Elemente de limba Latina si de cultura romanica” si va fi mutata la clasa a VII-a, se arata in planul-cadru adoptat.
In cazul materiilor optionale numarul orelor de studiu va creste la un maxim de trei ore pe saptamana in clasa a VII-a si patru ore pe saptamana in clasa a VIII-a, iar pentru studiul Artei Plastice si a Muzicii se vor aloca saptamanal doua ore diferite, sustin reprezentantii Ministerului Educatiei.
Incepand cu 6 aprilie, profesorii care vor sa faca parte din echipa care va elabora programele scolare se vor putea inscrie la Ministerul Educatiei.
Conform noului plan cadru, se au in vedere reechilibrarea ponderii diferitelor arii curriculare – om si societate, cresterea ponderii curriculumului la dispozitia scolii (CDS) – 1-3 ore in clasele V-VII si 1-4 la clasa a VIII-a, introducerea unei noi discipline – Informatica si TIC, asigurarea studierii unor discipline in toti anii de gimnaziu, precum Educatie sociala, Educatie plastica, Educatie muzicala, accent pus pe latura practica, pe competente, nu pe continuturi, a aratat si directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, Ciprian Fartusnic, potrivit Agerpres.
Care sunt, in concluzie, noutatile din planul cadru pentru gimnaziu, ce va fi aplicabil pentru copiii care vor intra in clasa a V-a in septembrie 2017:

* La clasa a V-a este redusa cu o ora alocarea pentru Limba romana, se introduce o disciplina noua – Informatica si TIC. La Educatia tehnologica si aplicatii practice se pune accent pe latura aplicativa, iar la Educatia sociala este introdus Studiul gandirii critice in contextul drepturilor si responsabilitatilor. Ponderea orelor de Istorie creste la doua ore pe saptamana, iar CDS cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.

* In clasa a VI-a se introduce Informatica si TIC, este introdusa educatia interculturala in cadrul disciplinei Educatie sociala, educatia tehnologica si aplicatii practice cu accent pus pe latura aplicativa, iar CDS va cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.

* Pentru clasa a VII-a
este introdusa o noua materie – Informatica si TIC, educatia pentru cetatenie democratica, in cadrul disciplinei Educatie sociala, se introduce disciplina elemente de Limba latina si de cultura romanica. De asemenea, la educatia tehnologica se va pune accent pe latura aplicativa, iar ponderea CDS creste, numarul maxim de ore alocat fiind de trei ore pe saptamana.

* Clasa a VIII-a
cuprinde Informatica si TIC, este introdusa Educatia financiar-economica si antreprenoriatul in cadrul educatiei sociale, este asigurata o alocare de o ora pe saptamana pentru ambele discipline din aria Arte (muzica si arte plastice). Consilierea si dezvoltarea personala are o centrare puternica pe orientarea scolara, iar educatia tehnologica si aplicatii practice pun accent pe latura aplicativa. Creste ponderea maxima de ore din CDS la 4 ore/saptamana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.