Ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu, arestat pentru 30 de zile
Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis vineri arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Andrei Rudeanu, ginerele copresedintelui PNL Vasile Blaga, intr-un dosar in care este acuzat de evaziune fiscala, prejudiciul fiind de 600.000 euro, anunta Agerpres. Decizia nu este definitiva.
Andrei Rudeanu a fost retinut joi de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce in aceeasi zi au fost efectuate cinci perchezitii la domiciliile si sediile comerciale ale mai multor persoane din Bucuresti, Deva si Buftea, intr-un dosar penal avand ca obiect savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.
Conform datelor de la Registrul Comertului, Axis Corporate Security are sediul central in municipiul Deva iar ca asociati apar Mariana Aurora Rudeanu (50%) si Ioan Andrei Rudeanu (50%), acesta indeplinind si functia de administrator.
Procurorii sustin ca din datele si probele administrate in cauza rezulta ca, in perioada 2010 – 2014, persoanele vizate, printre care si reprezentantii firmei de protectie si paza, ar fi desfasurat tranzactii comerciale fictive cu scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale.
Prejudiciul creat bugetului de stat, calculat pe baza datelor si probelor administrate in cauza, se ridica la aproximativ 2.500.000 de lei.
Firma de protectie si paza Nei Guard intalniri cu Blaga in sediul PDL
Seful firmei de protectie si paza Nei Guard, Mihai Neicu, le-a spus anchetatorilor, in dosarul lui Andrei Rudeanu, ca Vasile Blaga i-ar fi cerut in 2011, la sediul PDL din Bucuresti, sa-l ajute pe ginerele sau sa obtina contracte de paza cu institutii de stat si private, potrivit unor surse judiciare citate de agentia Mediafax.
Potrivit surselor judiciare, care citeaza din documente ale anchetatorilor, Mihai Neicu a dat o declaratie ca martor in dosarul lui Andrei Ionut Rudeanu, in care ar fi aratat ca ajutorul nemijlocit pe care el personal si unul dintre administratorii firmei sale i l-ar fi acordat ginerelui lui Vasile Blaga si implicit companiei sale de paza nou create a venit ca urmare a unei presupuse rugaminti facute de Blaga, in anul 2011, referitoare la Rudeanu.
Sursele citate au precizat ca anchetatorii redau in documente declaratia lui Mihai Neicu: „In perioada septembrie 2010 – primavara anului 2011, am fost solicitat de numitul Blaga Vasile la o discutie la sediul Partidului Democrat, din municipiul Bucuresti, Aleea Modrogan. Cu ocazia acestei discutii, acesta mi-a solicitat sa-l ajut pe ginerele sau, numitul Rudeanu Ionut, care isi infiintase societatea de paza si protectie Axis Corporate Security, sa obtina contracte de paza cu institutii de stat si companii private, si sa il ajut in managementul acestei societati (recrutarea de personal, dotare, intocmirea documentatiei necesare, participari la licitatiile publice etc)”.
Neicu le-ar mai fi spus anchetatorilor ca, in urma discutiei sale cu Blaga, s-ar fi intalnit, chiar a doua zi, cu Andrei Rudeanu si cu sotia acestuia, Agathe Rudeanu, la Hotelul Phoenicia din Bucuresti, pentru o discutie legata de dezvoltarea Axis Corporate Security. Dupa discutii, Neicu ar fi convenit cu sotii Rudeanu ca firma acestora sa isi desfasoare activitatea la etajul unu al cladirii, unde isi avea sediul compania sa, Nei Guard, iar in continuare l-ar fi ajutat pe ginerele lui Blaga sa obtina diverse contracte de paza, prin recomandarile pe care i le-ar fi dat prin diversi beneficiari, sustin sursele citate.
Seful firmei Nei Guard ar mai fi aratat, in declaratia sa, citata de sursele judiciare: „In urma sprijinului acordat de catre mine, numitul Rudeanu prin firma Axis a obtinut mai multe contracte importante de paza, respectiv cu administratia domeniului public si privat sector 4 Bucuresti, Spitalul ᅡMarie Curieᅡ din Bucuresti, lantul de hipermarketuri Carrefour si altele pe care nu mi le amintesc precis”.
O alta licitatie la care ar fi participat si castigat SC Nei Guard si Axis Corporate Security ar fi fost, conform declaratiei lui Neicu date in fata anchetatorilor, cea de la Administratia Nationala a Drumurilor filiala Timisoara, pentru furnizare de servicii de paza. Neicu le-a fi spus procurorilor ca, dupa castigarea acestei licitatii, a decis sa-si retraga compania din consortiu, pentru a ramane doar Axis Corporate Security.
Cine este Ioan Andrei Rudeanu
Fiu de preot şi nepot de baron Familia Rudeanu a devenit în perioada guvernării Năstase una dintre cele mai influente din judeţ. Tatăl lui Ionuţ, preotul Ioan Octavian Rudeanu, din Hunedoara, a fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara în perioada 2001 – 2005. Înainte de 1989, Ioan Octavian Rudeanu a fost secretar în Combinatul Siderurgic Hunedoara. Este doctor în teologie. Mihail Rudeanu, unchiul tânărului, a fost în anii 2000 unul dintre cele mai importante personaje de pe scena politicii hunedorene. A fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara între anii 2000 şi 2004 şi lider judeţean al Partidului Social Democrat. De profesie medic veterinar, după evenimentele din decembrie 1989, Rudeanu a intrat în rândurile foştilor revoluţionari cu certificat şi a devenit apoi şef al unei asociaţii a revoluţionarilor. Mihail Rudeanu a intrat în politică la începutul anilor 1990. S-a orientat spre PDSR, devenind liderul partidului la nivel judeţean şi apoi din 2001 până în 2005, lider al Partidului Social Democrat. O dată cu instalarea guvernului condus de Adrian Năstase, Mihail Rudeanu a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Din 2004, cariera politică a lui Mihail Rudeanu a intrat în declin, după ce acesta nu a mai reuşit să obţină funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. A rămas consilier judeţean, iar ulterior a devenit şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara. În 2009, Ziarul Văii Jiului relata despre faptul că fostul preşedinte al CJ Hunedoara ar fi fost colaborator al Securităţii din perioada anilor 1980, cu numele „Radu”.