GOGOSARII – medicament impotriva cancerului

GOGOSARII – medicament impotriva cancerului

0 304

Pentru romani, una dintre bucuriile simple ale toamnei o constituie aprovizionarea pentru iarna si punerea muraturilor: castraveti in saramura picanti (cu ardei iute in saramura); ardei bulgaresti; muraturi turcesti; muraturi asortate; salata de iarna; vinete marinate; pepeni murati; gogosari in bulion dulce-acrisor; gogosari umpluti cu salata de varza, morcovi, conopida, telina si gogonele; sfecla rosie in otet dulce; ardei gras pentru umplut, ciuperci in saramura, zacusca din diferite ingrediente, varza acra, alte acrituri, compoturi, gemuri si dulceturi – randuite frumos pe rafturile din camara.
Una dintre legumele principale de sezon din aceasta perioada este gogosarul. Acestia sunt folositi, in primul rand, in conservele de iarna, la diferitele retete de zacusca.
Putini dintre noi, insa, stiau ca gogosatrii sunt surse importante de substante nutritive esentiale, remarcandu-se, mai ales, prin continutul de vitamina C (250 mg la 100 g) si prin cel de vitamina A (0,23 mg/100 g), de vitamine din complexul B si de minerale precum potasiul (165 mg ), fosforul (20 mg) si calciul (9 mg).
Gogosarii mai contin bioflavonoizi, eficienti datorita proprietatilor puternic antioxidante. Carentele in asimilarea calciului pot fi corectate prin consumarea sucului de gogosari in amestec cu suc de ardei grasi (cate 150 mg pe zi).
Si petele de pe piele pot fi estompate prin consumul sucului de gogosari, timp de patru-cinci saptamani (cate 100 mg pe zi).
„Consumati in cure de lunga durata, gogosarii rosii si verzi previn cancerul de col uterin, de prostata, de pancreas si reumatismul. Mai mult, o dieta bogata in gogosari previne formarea cheagurilor de sange”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie.

Gogosari cu conopida
Ingrediente: 1 kg gogosari, 1 kg conopida, 0,5 l otet, 1 l apa, 250 g zahar, foi de dafin, boabe de piper, 100 g hrean, 2 frunze telina.
Preparare: Gogosarii se spala si se taie in sferturi; conopida se desface in buchetele, apoi se asaza alternativ in borcane; printre legume se pune si cate putin hrean, iar deasupra frunzele de telina. Celelalte ingrediente se fierb 10 minute, pe foc, apoi se toarna fierbinte peste legume. Se inchid ermetic borcanele si se pun la rece, in camara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.