Gradinita in aer liber in Parcul Titulescu din Brasov
In acest week-end, Parcul Titulescu se va transforma, pentru cateva ore, intr-o gradinita in aer liber.
Acest nou proiect educativ a fost lansat de centrul Heidi si prin el se doreste promovarea activitatii in aer liber.
La „Gradinita in aer liber” pot veni toti micutii brasoveni cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani, pentru a se juca si a invata in aer liber, intre orele 15:00 si 19:00.
Interesul copiilor pentru miscare in general si exercitii si jocuri in special este foarte mare la aceasta varsta. Dorinta lor are la baza cauze de ordin fiziologic. Cert este faptul ca toate tipurile de jocuri desfasurate in aer liber au drept scop pe langa calirea organismului si intarirea sanatatii , dezvoltarea armonioasa a tuturor grupelor musculare , prevenirea localizarii unor atitudini vicioase, cresterea capacitatii intelectuale, crearea unei bune dispozitii .
Jocul, considerat principala modalitate de realizare a sarcinilor si obiectivelor pe care invatamantul prescolar le pune in fata educatoarelor convinge prezenta lui in toate activitatile de educatie fizica . El este o lume a copiilor si a oamenilor mari, deoarece tuturor le place, tuturor le este necesara deconectarea pe care jocul le-o ofera .
Continutul jocului va trebui sa corespunda particularitatilor anatomo fiziologice si psihice ale copiilor. Tonul de miscare va avea un continut cu atat mai simplu cu cat se adreseaza unor varste mai mici. Tema va fi atractiva, iar regulile vor fi reduse ca numar si cmplexitate.Astfel,la grupele mici,in ,,jocurile cu roluri si reguli”,regulile vor fi ascunse in roluri. De exemplu,in jocurile ,,Broscutele sar”, ,,Pasarelele si automobilul”,regula(saritura, alergarea) este subordonata rolului pe care il are copilul in joc.
Tot la cei mici vor fi folosite exercitii cu imagini sugerate de povestire. De exemplu, educatoarea povesteste: ,,Ursuletii au iesit din barlog si au pornit in padure sa caute zmeura”, iar regula (deplasarea pe palme si pe genunchi) este respectata prin executarea exercitiului dupa povestirea ascultata. Pe masura ce jocul se va adresa unor varste mai mari, jocurile cu reguli care nu mai sunt ascunse in roluri, vor ocupa un rol mai important. Ex. Jocurile ,,Atinge clopotelul”, ,,Arunca departe” – regula favorizeaza executia respectiva (aruncarea, saritura, etc.).
Proiectul din acest weekend este unul pilot, urmand ca Gradinita in aer liber sa isi desfasoare activitatea in fiecare luna, cate un week-end.
Organizatorii insa doresc ca acest concept sa ajunga la cat mai multi copii, astfel ca se gandesc sa il dezvolte in viitor si in cartiere, chiar in mediul obisnuit de joaca al micutilor.