Grau putin – pret mare la painii!

Grau putin – pret mare la painii!

0 257

Sud estul Europei lovit de calduri aproape fara precedent si de seceta lasa urme adanci in agricultura. Foarte departe de nivelu competitiv din vest agricultura din cele doua state, nou intrate in Comunitatea Europeana se confrunta cu mari probleme. Din ultimele evaluarii productia de grau din Romania este sub 50% din media inregistrata in ultimii ani, iar productia de porumb din Bulgaria sub 40%. Sunt lovituri greu de suportat atat pentru fermieri cat si pentru populatie.


 


Grau putin – pret mare la painii!




Firmele de panificatie au anuntat ca recolta redusa de grau din acest an va determina cresterea pretului painii.


Ministerul Agriculturii nu numai ca nu este de acord cu aceasta tendinta dar vrea sa stopeze cresterea pretului la paine, anuntata de firmele de morarit.


Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, considera ca pretul painii este oricum nejustificat de mare si spune ca exista suficiente cantitati de grau in rezerva de stat. Ministrul a mai declarat pentru Rompres ca solutiile pentru stabilizarea pretului painii vor fi analizate in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii din industria de profil si cu cei din ministerul finantelor.


Decebal Traian Remes, ministrul agriculturii a apreciat ca pretul painii este nejustificat de mare, in conditiile in care a fost stabilit in anul 2003, cand graul costa 7,5 milioane de lei vechi pe tona, spre deosebire de acest an, cand va fi de doar 5 pana la 5,5 milioane de lei vechi. In plus nu se poate vorbi de o criza a graului atata timp cat ministrul a confirmat existenta unor stocuri suficiente cantitati de grau in rezerva de stat.


Firmele de morarit si panificatie o tin pe-a lor si au anuntat o cresterea pretului painii si a produselor de panificatie, treptat, cu 5 – 6% pentru inceput si cumulat, pana la 30-40%, pana la sfarsitul anului.


Fara discutie goana pentru venituri mai mari si mai ales marile interese financiare ale importatorilor de cereale aflati in spatele firmelor de morarit si panificatie impun o politica de presiune pe pretul de desfacere a painii si a produselor de planificatie.


Din declaratiile presedintelui ROMPAN, Aurel Popescu, reducerea TVA la paine pana la un nivel de cel mult 7% ar putea mentine pretul actual si ar reduce si evaziunea fiscala din sector.


Reducerea TVA-ului la paine un vis mai vechi al producatorilor, cei care castiga cu adevarat nu fermierii care nadusesc pe camp, pare avea ceva sorti de izbanda din partea Guvernului interesat in acest an preelectoral sa nu se majoreze pretul la paine.


Este tot mai evidenta lipsa de solutii pe termen scurt si mediu a guvenantilor, care in locul unei strategii corecte actioneaza ca pompirii atat la propriul si la figurat in acest „joc” pentru paine.


 


Vlat T.


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.