Greenpeace cere infiintarea de urgenta a Agentiei Nationale a Ariilor Protejate

Greenpeace cere infiintarea de urgenta a Agentiei Nationale a Ariilor Protejate

0 150

Infiintarea Agentiei Nationale a Ariilor Protejate, for ce va avea sediul central la Brasov, treneaza. In consecinta, membrii Asociatiei Greenpeace au cerut Guvernului Romaniei sa intervina pentru infiintarea de urgenta a respectivei institutii menite sa gestioneze fondurile alocate pentru protejarea arealelor naturale de tip rezervatie.
Reprezentantii Greenpeace reclama ca in ciuda existentei unui proiect de Hotarare de Guvern pentru infiintarea Agentiei, anumite ministere, care ar trebui sa-si dea avizul, respectiv Ministerul Economiei si Finantelor, cel al Agriculturii, cel de Interne si cel al Justitiei, tergiverseaza luarea deciziilor privind Agentia.
Infiintarea acesteia este importanta, spun membrii Greepeace, intrucat in absenta unor structuri care sa reglementeze activitatile economice in ariile protejate, acestea sunt amenintate de taieri abuzive de paduri, de constructii ilegale si de exploatarea abuziva a resurselor naturale .
Membrii Greeenpeace arata ca in Romania au fost declarate 963 de arii naturale protejate de interes national, care acopera peste 7% din suprafata tarii, sub nivelul tarilor europene, unde suprafata medie este de 14,24%.
De cealalta parte a baricadei, unii se bucura de faptul ca inca nu se vor materializa constrangerile drastice, deja suparatoare. Iata ce se scrie intr-un saptamanal central despre situatia dramatica din zonele cu arii protejate. “In localitatile in care s-a instituit statutul de „arie protejata“ este jale mare. De la o localitate la alta au aparut diferite „pasarele“, iar incadrarea ariilor difera. Asta fara ca cineva sa ofere explicatii. Spre exemplu, primarii nu inteleg de ce intr-o localitate s-a preluat padurea pe motiv ca depune ouale prepelita, iar in localitatea invecinata (ca teritoriu administrativ) nu a ajuns prepelita.” „Noi am scapat de Parcul National, numai noi stim cum. Va spun din ce discut cu colegii din localitatile aflate in Parcurile Nationale ca ar fi trebuit sa punem lacatul pe primarie. Cei care au avut Ocol Silvic si padure de exploatat, iar padurile au fost cuprinse in ariile protejate, se milogesc de ani intregi la Guvern si stau la mana redistribuirii fondurilor de la Consiliul Judetean. Sper sa scapam de aceasta amenintare“, explica functionarul unei primarii de la poalele Muntilor Fagaras.
De ce aceasta situatie? Fiindca Guvernul ar trebui sa plateasca niste compensatii si sa propuna solutii alternative pentru ariile protejate. Dar ti-ai gasit! Sa speram totusi ca A.N.A.P. se va infiinta si va sti sa serveasca deopotriva natura si interesele locuitorilor care nu-si pot exploata in mod traditional pamanturile, astfel incat demersul nobil si firesc de salvare a naturii sa nu se transforme in dusmanul numarul unu al cetatenilor.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.