Greva fiscala o solutie? Se lanseaza – Alianta Platitorilor de Taxe

Greva fiscala o solutie?
Se lanseaza – Alianta Platitorilor de Taxe

0 309

A fost lansasata o petitie online care a strins peste 2400 de semnaturi in mai putin de 24 de ore, conform HotNews.ro. Petitia spune ceva simplu: vrem sa platim taxele, dar solicitam o declaratie tip unica, anuala și completabila pe Internet, pina atunci, sintem in greva fiscala.

Ministrul Seitan tocmai face niste promisiuni. Cica se vor putea completa online de la finele lui septembrie. Iar pentru cei cu venituri fixe, nu vor fi lunare (iar zice pe gura ceva ce contrazice normele de aplicare – a se citi articolul 8 care cheama la depunere lunara, chiar mai des in unele cazuri), ci vor trebui sa anunte cind se modifica veniturile. Dar esenta drepturilor de autor este tocmai ca nu sint venituri fixe (soferii si femeile de serviciu sint exceptia). Deci, cine are contracte variabile tot va trebui sa mearga lunar. Iar cele trei declaratii ramin, diferite, in trei locuri diferite. Noua ni se pare prea putin. Sintem tentati sa incurajam continuarea grevei fiscale, e prea putin ce au cedat. Dar vrem sa stim si parerea voastra. Deci, ce parere aveti?
Daca au nevoie de bani la buget, poate vor fi pusi pe ginduri ca doar 5% din cei pe care ii asteptau au depus declaratiile pina la termenul legal.
Intre timp, ne alaturam si sustinem ideea unui flash-mob la ora 11, vineri, in fata Ministerului de Finante, strada Apolodor 7. Nu stim citi dintre dvs aveti chef si timp sa veniti, noi vom fi acolo. Veniti deci cu maruntis si cu trei foi pe care sa scrieti ”Greva fiscala”.
Pe termen lung, efuziunea nu trebuie sa se stinga. Am invatat acum ca presiunea conteaza. Dar nu trebuie sa reactionam numai in situatii de criza. Ne gindim de ceva timp la infiintarea unei Aliante a Platitorilor de Taxe. Nu e o idee originala, ne inspiram din buna practica a altora. The Tax Payers Alliance (http://www.taxpayersalliance.com/) are in Marea Britanie 60.000 de membri care stau cu ochii pe cheltuirea banului public. Nu sintem nici defetisti, nici anarhisti. Nu vrem sa emigram, vrem sa traim intr-o tara mai buna. Sintem contribuabili onesti care cerem taxe mici si bine cheltuite.
Primind atitea reactii in aceste zile, am descoperit ca grupuri similare au aceeasi idee, o organizatie a platitorilor de taxe. Florin Cojocariu si Mirel Axinte au o idee similara, Sandra Pralong tocmai ne-a sunat cu ceva asemanator. Cred ca ar trebui sa ne stringem toti si sa punem la cale proiectul. Ii invitam si pe altii sa ne alature.
In viziunea noastra, Alianta Platitorilor de Taxe se va constitui ca un proiect permanent de monitorizare a banilor publici. Depinde de noi cum vom face asta.

Vrem ca in primul an de activitate sa:
* Producem un ghid al risipirii banilor publici
* Discutam si votam impreuna topuri – cea mai stupida taxa, cea mai proasta idee de politici publice, cea mai reformista institutie, etc.
* Dezbatem impreuna cu politicienii solutii pentru debirocratizare si buna guvernare.
* Propunem solutii si bune practici pentru rationalizarea cheltuirii banilor publici
Cautam voluntari.
Va enerveaza statul? Nu va enervati individual. Puteti adopta cite o tema. Va invatam cum sa obtineti informatii publice, cum sa sesizati organele de control, cum sa scoateti cazurile la lumina. Cautam mai ales juristi si avocati pentru reprezentarea in instante. Scrieti-ne la office@crpe.ro

Principii si directii de actiune
Avem citeva principii de baza, vi le propunem spre dezbatere si le vom imbunatati impreuna (parte din ele au fost anterior publicate pe blog de catre Teodor Tita):
– statul roman este prea mare si prea obtuz. Este necesar un recensamint al tuturor autorizatiilor, taxelor, formularelor, cererilor, procedurilor. Birocratii trebuie pusi sa justifice rational necesitatea acestora. Trebuie sa ramina doar cele cu adevarat necesare.
-sistemele publice de sanatate si educatie sufera de pe urma repartizarii aiuritoare a fondurilor. E gresita ideea ca nu sunt bani. Sunt. Insa infiorator de prost administrati.
– sistemul de pensii este in colaps. Persoanele active astazi au o perspectiva de-a dreptul sumbra. Trebuie curaj pentru solutii alternative, demografia nu tine cu sistemul pay-as-you-go, iar populismul doar agraveaza problema.
– sistemul juridic actioneaza ca o casta privilegiata aflata in afara controlului societatii care o finanteaza.
– intre societate si nivelul politic exista o fractura grava. Politicienii romani au prea multa libertate in cheltuirea banilor publici. Apoi isi ascund averile aparindu-se cu dreptul la intimitate.
– Partidele sint finantate din bani negri si pentru ca legea o permite (este una din cele mai grave surse de proasta guvernare in Romania si una dintre cel mai putin discutate)
– Taxele in Romania sint prea multe (nu neaparat prea mari) si repartizate necinstit.

Proprietatea este aproape netaxata, in schimb munca este descurajata. Mai rau, platitorul de taxe trebuie sa piarda timp si resurse pentru a face aceste plati. Este nevoie de schimbarea logicii de functionare: statul trebuie sa faca eforturi sa incaseze banii, nu noi sa ii platim. Scandalul veniturilor din activitati independente este doar picatura care a umplut paharul. Este nevoie de debirocratizare si in relatiile cu firmele si alti angajatori traditionali.

Citeva propuneri minimale:
– interzicerea solicitarii de catre o institutie publica a unui act aflat la alta institutie publica (idee preluata de la colegul Adrian Moraru)
– universalizarea principiului autorizatiei prezumate pentru toate cazurile in care se cere o autorizatie.
– ghiseu unic informatizat pentru toate contactele dintre cetatean / firme si stat
– impunerea prin constitutie a unui prag maxim de deficit bugetar de 3%
– interzicerea alimentarii bugetului asigurarilor sociale din bugetul de stat, politicienii trebuie sa cheltuie pe asigurari sociale exact atit cit colecteaza pentru aceste bugete sau sa le schimbe pentru a le face sustenabile.
– introducerea obligativitatii tuturor achizitiilor prin sistemul electronic. Eliminarea procedurii de atribuire directa. Introducerea prezumtiei de buna credinta pentru toti participantii la licitatii publice, actualele maaldare de hirtii care trebuie completate nu fac decit sa-i descurajeze pe cei cinstiti.
– impunerea unui numar fix de agentii publice si de functionari publici precum si alte categorii de personal platite din bani publici, astfel incit orice guvern va veni sa nu aiba voie sa faca angajari fara o prioritizare prealabila.
– introducerea concurentei in educatie si sanatate. Parintii si pacientii sa primeasca dreptul de a-si alege furnizorii de servicii dupa dorinta. Impozitele platite pentru aceste servicii sa fie inapoiate sub forma unor vouchere care sa poata fi folosite dupa cum cred oamenii de cuviinta – fie in sistemul de stat, fie in cel privat.
– introducerea contractelor de management acordate prin licitatie pe criterii clare (obiective, termene) pentru toate companiile aflate in subordinea statului.
– introducerea alegerilor directe pentru functii cheie din magistratura (prim-procurorii judeteni sau macar pentru procurorul general al Romaniei). Alegerea directa a unei parti din membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
– interzicerea prin Constitutie a secretizarii veniturilor functionarilor publici si averilor politicienilor. ANI poate deveni o institutie prevazuta in constitutie.
– modificarea legislatiei privind finantarea partidelor astfel incit pragul de donatii sa fie ridicat la o cota legitima, iar incalcarea cu stiinta a normelor sa duca la interzicerea drepturilor de a detine functii publice.
– introducerea la nivelul administratiei locale a obligativitatii cheltuirii in limita bugetului local, interzicerea garantiilor guvernamentale pentru bugetele locale.

Precizare 1: principiile si propunerile de mai sus reprezinta doar o schita de inceput. Ele pot fi eliminate, inlocuite, modificate sau imbunatatite cita vreme ideile noi pot duce la o mai buna guvernare. Asteptam si altele din partea dvs.
Precizare 2: acesta nu este un program politic. Alianta Platitorilor de Taxe nu este partid politic, va sustine si va promova niste principii. Reprezentantii partidelor pot prelua sau aplica ideile de mai sus sau cele viitoare. Vom fi multumiti cu atit.

Cristian Ghinea

Teodor Tita

Grupul de initiativa pentru Alianta Platitorilor de Taxe

Se asteapta adeziuni pentru grupul de initiativa la office@crpe.ro

PETITIE ONLINE
To: Guvernul Romaniei
Stimate domnule prim-ministru Emil Boc,
Noi, subsemnatii, ne declaram dezaprobarea fata de modul umilitor in care administratia pe care o conduceti intelege sa aplice noile prevederi privind veniturile de natura profesionala. Ni se pare ilogic, absurd si jignitor sa fim purtati pe drumuri, lunar, de la o institutie la alta, sa completam niste declaratii la fel de absurde. Cei mai multi dintre noi nici nu sintem capabili sa intelegem ce ar trebui sa completam.
Domnule prim-ministru, ne declaram incapabili sa ne ridicam la nivelul guvernului pe care il conduceti. Cum nu putem schimba poporul, ar fi mai usor sa schimbam guvernul. Sau guvernul sa incerce sa coboare la nivelul nostru.
De aceea,va punem la dispozitie, prin posta, fiecare in parte, copii ale contractelor pe baza carora sintem platiti. Veti primi din partea noastra aceste plicuri, ca semn al bunei noastre credinte. Ne exprimam disponibilitatea, ca niste contribuabili onesti ce sintem, sa platim taxele legale, dupa ce ne veti comunica sumele aferente.
Vom face acest lucru dupa ce guvernul pe care il conduceti ne va pune la dispozitie o declaratie cadru simpla, completabila anual, inclusiv in regim online. Am astepta si scuze din partea unui guvern responsabil. Pina atunci, noi subsemnatii, ne declaram cetateni in greva fiscala.

Cu acelasi respect pe care ni-l acordati,
Sincerely,

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.