Gropile de gunoi din Romania
Fata de angajamentul luat de Statul roman de a inchide gropile de gunoi neecologice, realitatea est sumbra.
Astfel, Statul roman nu a reusit sa-si respecte angajamentul de a inchide toate gropile de gunoi neconforme.
Romania mai are la dispozitie o luna si jumatate pentru a inchide 700 de gropi de gunoi. Daca nu va repecta termenul, va primi amenzile usturatoare de la Uniunea Europeana, amenzi pe care le va plati tot din banii nostri si nu din cei ai celor vinovati.
Gropile de gunoi, de fapt majoritatea lor, mai funcþioneaza inca, desi ar fi trebuit inchise la 16 iulie.
Recent, comisarii garzii de mediu au verificat peste doua mii de localitati, cu aproximativ 6.300 de spaþii de depozitare a deseurilor. Doar 4.800 de gropi au fost inchise.
Reprezentantii Comisiei Europene pot declansa oricand procedura de infringement impotriva Romaniei. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, afirma in luna martie ca Romania nu va putea evita sanctiunile din partea Uniunii Europene pe problema managementului deseurilor, singura sansa fiind solicitarea unor pasuiri din partea Comisiei.
Personal am observat trei principale gropi care polueaza Romania si care ar trebui sa fie urgent inchise: groapa de la Cotroceni, Groapa din Palatul Victoria si groapa de la Casa Poporului. Dupa inchiderea acestora se va vedea cum va merge treaba intr-o noua organizare cat mai putin poluanta.
Dan Bota