Grupul de la Cluj, inventia presei
Referendumul si mai apoi motiunea au abatut atentia de la criza din PSD. Chiar si propunerile de exludere a vicepresedintelui Vasile Dancu si a fostului vicepresedinte Victor Ponta, confirmate de purtatorul de cuvant Ana Birchall au trecut neobservate. Desigur, ar fi putut fi tratate ca niste simple excluderi, in PSD se poarta mai ceva ca vremurile bune ale PCR, cand elementele dusmanoase erau excluse din sanul partidului.
Desi s-ar fi asteptat ca Mircea Geoana sa opreasca aceasta maniera abuziva de rezolvare a diferendelor interne, acesta actioneaza in buna traditie din ultimii ani, cand oricine nu-i cu liderii locali ori centrali, e impotriva partidului si ca urmare trebuie extirpat sa nu strice armonia (care , fie vorba intre noi, va fi deplina cand in PSD va mai ramane un singur membru).
Geoana este innebunit. Nu stie? ce sa mai creada. Exclude. Cand are motiv. Cand nu are motive, da telefoane. Agentiile de presa sustin ca presedintele PSD i-a telefonat inamicului sau intern Adrian Nastase, pentru a vedea ce intentii are acesta. Aparitiile televizate din ultima vreme ale lui Nastase si o evidenta tendinta de reabilitare a acestuia l-au pus pe Geoana pe jar.
Degringolada e atat de mare incat nici Grupul de la Cluj nu-si recunoaste identitatea. „Nu exist? un grup de la Cluj, decat?in presa si in imaginatia militantilor de stanga, noi nu ne-am constituit in grup…nu ne-am dorit puterea”, a declarat Dancu postului TV “Realitatea”. Nimeni n-a zis ca s-au constituit in grup. Acest grup este informal, dar foarte clar conturat, alcatuit din oamenii apropiati lui Ioan Rus, la initiativa carora organizatiile din PSD Transilvania s-au intrunit la Cluj adoptand un program de reforma in PSD. In plus, sintagma este folosita din 2004. Dupa? atata timp, ni se da peste nas ca nu exista Grup de la Cluj. Este o incercare de a acoperi divizarea din PSD, diferentele de opinii, pentru a nu pierde in continuare procente? Ori s-au impacat? Ori…?
Bianca Sorescu