Grupul InterAgro inchide ultimele combinate

Grupul InterAgro inchide ultimele combinate

0 219

InterAgro, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din tara, detine sase combinate de ingrasaminte chimice: Donau Chem Turnu Magurele, Chem Gaz Slobozia, GA-PRO-Co Piatra Neamt, Amurco Bacau, Viromet Victoria si NitroPoros SRL Fagaras.
Ultimele doua combinate ale grupului InterAgro aflate inca in functiune isi vor inceta activitatea pana in data de 8 aprilie, compania acuzand lipsa unei strategii in domeniul energiei si gazelor naturale pentru industrie, se arata intr-un comunicat al grupului controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Combinatul chimic de la Turnu Magurele, ce apartine societatii Donau Chem va fi oprit din data de 1 aprilie, iar combinatul de la Slobozia, ce apartine Chemgas Holding Corporation va functiona pana in data 8 aprilie.
Astfel, din 8 aprilie 2011, cele sase combinate in care grupul Interagro proceseaza gazele naturale – cinci combinate producatoare de ingrasaminte si un combinat care produce metanol si alte produse chimice – isi inceteaza activitatea.

Grupul InterAgro informase inca de la inceputul anului ca a decis sa inchida patru combinate chimice in perioada 15 februarie – 30 aprilie 2011, dupa ce la sfarsitul anului 2010 a anuntat inchiderea altor doua unitati.
Reprezentantii grupului aratau in luna decembrie ca decizia de inchidere a combinatelor a fost luata din cauza pierderilor majore determinate de noile politici in domeniul gazelor naturale promovate de autoritati. Ei sustin ca nu au fost prelungite prevederile Legii 332/2009, prin care consumatorii, care indeplineau conditiile si se declarau intreruptibili in situatii de urgenta, puteau achizitiona gaze doar din productia interna, ceea ce presupunea ca, aproximativ 15-20% din consumul acestora sa nu mai fie asigurat de import.
Totodata, compania arata ca „responsabilii in domeniu” nu au fost de acord ca grupul InterAgro sa renunte la statutul de consumator intreruptibil. „Grupul a solicitat renuntarea la acest statut dupa ce nu a mai fost prelungita Legea 332/2009, care asigura, intr-o oarecare masura, acoperirea pierderilor cauzate de intreruperile in furnizarea gazelor, dirijate catre populatie in situatii de urgenta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.