Grupul PDL il vrea din nou pe Vasile Blaga la ÅŸefia Senatului

Grupul PDL il vrea din nou pe Vasile Blaga la ÅŸefia Senatului

0 178
Grupul senatorilor PDL a depus vinerea trecută, la Curtea ConstituÅ£ională, o nouă sesizare cu privire la Hotărârea Parlamentului de revocare a lui Vasile Blaga din funcÅ£ia de preÅŸedinte al Senatului. PDL a mai depus o sesizare pe tema revocării lui Blaga de la ÅŸefia Senatului, dar aceasta a fost respinsă de CCR.
 
Ce spun si vor PDL-istii
"Mergem pe sesizarea depusă vineri de grupul PDL de la Senat pentru că schimbarea domnului Vasile Blaga a fost împotriva oricăror regulamente. În momentul în care a fost înlocuit Mircea Geoană, solicitarea a fost făcută din partea grupului PSD. Din momentul în care s-a votat revocarea din funcÅ£ie a lui Mircea Geoană, atunci a rămas liber pentru formaÅ£iunile politice din Senat să facă propuneri pentru ocuparea funcÅ£iei. Revocarea din funcÅ£ie a domnului senator Blaga nu a fost legală ÅŸi din păcate a fost un abuz săvârÅŸit", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, viceliderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Toader Mocanu. Acesta a explicat că judecătorii CurÅ£ii, care au declarat neconstituÅ£ională legea care aprobă ÅŸi modifică ordonanÅ£a de urgenţă care stabileÅŸte competenÅ£ele CCR, vor putea să se pronunÅ£e ÅŸi pe hotărârile Parlamentului, inclusiv pe cea referitoare la înlocuirea în funcÅ£ie a lui Vasile Blaga. "Prima sesizare a PDL privind ilegalitatea revocării din funcÅ£ie a lui Vasile Blaga a fost respinsă de Curte pentru că la data respectivă Curtea nu se putea pronunÅ£a pe hotărârile Parlamentului. În momentul în care Curtea a decis că se poate pronunÅ£a pe aceste hotărâri, ar fi legal, deÅŸi vom crea un precedent, ca Vasile Blaga să redevină preÅŸedintele Senatului. AÅŸa ar fi corect", a mai spus acesta. De asemenea, ÅŸi secretarul Comisiei juridice din Senat, democrat-liberalul Mircea Andrei, a declarat că 'este firesc' ca democrat-liberalii să conteste înlocuirea lui Vasile Blaga de la ÅŸefia Senatului, care 'nu s-a făcut legal'. "Nu mi se pare ceva în neregulă (ca grupul senatorilor PDL să sesizeze CCR cu privire la înlocuirea lui Vasile Blaga – n.r.) având în vedere modul în care Vasile Blaga a fost schimbat de la ÅŸefia Senatului. Nu este o poziÅ£ie chiar ilogică. Atâta timp cât schimbarea domnului Blaga nu s-a făcut legal este firesc ca grupul PDL să atace această schimbare pentru revenirea la situaÅ£ia de legalitate. Înlocuirea domnului Blaga s-a făcut cu încălcarea Regulamentului Senatului. Numai grupul care numeÅŸte preÅŸedintele Senatului poate să îl ÅŸi revoce", a afirmat Andrei.
 
Reactii la demersul catre CCR
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că nu vede rostul contestării hotărârii de revocare a liderului democrat-liberal Vasile Blaga de la ÅŸefia Senatului, iar posibilitatea ca acesta să îÅŸi reia funcÅ£ia i se pare "ceva de râs", având în vedere că după alegerile din 9 decembrie legislativul va avea o altă componenţă ÅŸi conducere.
"Tot CCR, aceeaÅŸi CCR, aceiaÅŸi nouă judecători au spus foarte clar un lucru cu care eu sunt de acord, că acele hotărâri ale Parlamentului care afectează drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul de vot sau retragerea cetăţeniei cuiva, acestea sunt supuse controlului de constituÅ£ionalitate ÅŸi asta e corect. Tot CCR a spus acum două luni că hotărârile cu caracter intern, de numiri de persoane, nu se atacă la Curte", a spus Victor Ponta la RTV. În plus, a adăugat el, posibilitatea ca foÅŸtii preÅŸedinÅ£i democrat-liberali ai Camerei DeputaÅ£ilor ÅŸi Senatului – Roberta Anastase ÅŸi Vasile Blaga – să-ÅŸi reia funcÅ£iile este "de râs". "Dincolo de această regulă din punct de vedere politic, că îÅŸi reiau Blaga sau Anastase o lună funcÅ£ia cred că nu poate fi decât ceva de râs pentru cei de la PDL. Avem alegeri pe 9 decembrie. Noul parlament îÅŸi va alege noii preÅŸedinÅ£i aparÅ£inând majorităţii", a punctat premierul. În context, el ÅŸi-a exprimat speranÅ£a ca în 2013 ConstituÅ£ia să fie modificată, astfel încât să se evite situaÅ£ia în care CCR ia decizii contradictorii de la o zi la alta. "Au fost multe cazuri în care CCR ÅŸi-a încălcat propriile decizii ÅŸi atunci trebuie să fixăm lucrurile acestea în ConstituÅ£ie, ca să nu mai rămână la interpretarea CCR".
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.