Gudurarea grețoasă a liderilor români față de noul stăpân de la Casa Albă, spre deosebire de Vladimir Putin
Prilejul investirii oficiale a lui Donald Trump ca al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii ne-a reconfirmat caracterul de slugă al principalilor mandarini totalitari ai României, Iohannis și Ciolacu.
Deloc încântați de schimbarea de la Casa Albă, cei doi satrapi ai României încearcă să-și disimuleze ura față de liderul suveranist mondial prin slove meșteșugit înșurubate pe rețelele de socializare:.
Sintagme ridicol de cabotine ce exprimă speranță, consolidare, colaborare și stabilitate strategică, în fapt speranța că stabilitatea lor la Putere nu va fi deranjată de vreo intervenție fermă și directă a președintelui american în România.
Ba chiar, dulapul totalitar de la Cotroceni, cu furnirul expandat de i se vede și ultima nimicnicie a sufletului, a strecurat în postarea sa nevoia de vibrație în legăturile noastre transatlantice cu SUA, alta decât a reieșit după protestele masive ale românilor împotriva loviturii de stat administrate de nelegiuit și de acoliții săi propriului popor.
Premierul Ciolacu, covrigar cum îl știm, a reamintit ce cruciale convorbiri telefonice a avut el cu Trump, pe durata cărora a absorbit înțelepciune transatlantică la Budapesta și cu sprijinul lui Victor Orban. Reiterând desigur în stilul împletit în insignifianță a covrigilor buzoieni investițiile americane care se lasă așteptate în România și desigur zdrăngănitoarea patradigmă desuetă a consolidării parteneriatului strategic.
Elena Lasconi (Las c-o ni`meri ea n.n.) a emis și ea în eterul norișorului său de facebook, cu ocazia întronării lui Trump la Casa Albă, speranță în consolidarea enervantului până la isterizare parteneriat strategic, cine-o mai fi inventat și sintagma asta stupidă, dar și invitația la soluționarea războiului fratricid ucrainean, război care o macină, chipurile, pe ea zi și noapte. Nicio vorbă despre anihilarea globalismului sorosist, despre stoparea imigrației clandestine, despre eradicarea LGBTQ-ului, direcții profețite de Trump, precum și de anulare a participării Americii la prostiile verzi progresiste ale ecologizării Planetei, dovadă retragerea SUA din Acordul verde de la Paris semnată de Trump în chiar ziua investirii sale, coordonate axiale pe care evoluează partidul său neomarxist.
La polul opus zumzăitului slugarnicelor insecte politice românești se situează mesajul lui Vladimir Putin, un mesaj care inspiră forță planetară și analiză rece, chiar dacă oarecum optimistă, asupra unei posibile evoluții a relațiilor ruso-americane, dar numai în interiorul paradigmei echilibrului strategic ce trebuie menținut prin excluderea perspective aderării Ucrainei la NATO.
Felicitările pentru Donald Trump, strecurate de liderii români printre dinții încleștați
Potrivit Cotidianul, politicieni români de la vârful statului s-au înghesuit cu osanale la adresa noului stăpân de la casa Albă. „Felicitări președintelui Donald Trump pentru învestire! România, partener strategic apropiat al Statelor Unite ale Americii, vă urează mult succes în acest nou mandat important. Avem nevoie de o legătură transatlantică puternică și vibrantă, în beneficiul securității și prosperității noastre comune UE SUA’, a scris Iohannis, luni, pe platforma X.
„În cele două convorbiri telefonice pe care le-am avut cu președintele Trump, una la București și una la Budapesta, împreună cu premierul Viktor Orban, m-am asigurat că România este pe agenda noului președinte american, atât din punct de vedere al securității, cât și al investițiilor importante’, a afirmat Marcel Ciolacu, luni, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook. Ca prim-ministru al României, el spune că va lucra împreună cu noua Administrație de la Washington pentru a face parteneriatul strategic mai puternic ca niciodată. Alături de partenerii din NATO și din Uniunea Europeană, trebuie să găsim soluții care să răspundă provocărilor comune cu care ne confruntăm pentru a asigura prosperitatea cetățenilor noștri și, totodată, securitatea în plan regional și internațional’, a apreciat Ciolacu în postarea sa.
„Astăzi începe un nou capitol în istoria Statelor Unite ale Americii, odată cu cel de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump. E un capitol pe care eu îl aștept cu speranță, chiar dacă alții îl așteaptă cu anxietate. Ceea ce contează pentru noi, ca români, este relația specială cu SUA – avem un parteneriat strategic, am fost și suntem aliați loiali, iar America este pentru noi punctul de sprijin când vine vorba de securitatea noastră națională.
Președintele Trump are ADN de om de afaceri, așa că abordările sale economice globale vor fi mult diferite de cele ale predecesorilor săi și asta va avea efecte planetare.
România va trebui să se adapteze cât mai bine, pentru a putea ține pasul cu schimbările la nivel mondial. Pentru binele Statelor Unite, dar și pentru binele României, îi urez președintelui Donald Trump un mandat de succes și sper că se va implica cu succes în găsirea unor soluții la probleme care sunt și ale României, în particular la agresiunea militară a Rusiei de pe teritoriul ucrainean’, crede Lasconi.
Un mesaj ferm, dar marcat de un optimism reținut al liderului de la Moscova
„Am ascultat declarațiile dumneavoastră despre necesitatea de a face tot posibilul pentru a evita un al Treilea Război Mondial. Desigur, salutăm acest spirit și îl felicităm pe președintele ales al SUA pentru învestirea sa”, a afirmat Putin în timpul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Președintele rus a menționat de asemenea că Moscova a luat notă de declarațiile lui Trump și ale echipei sale ”despre dorința de a relua contactele directe cu Rusia, care au fost întrerupte nu din vina noastră, ci din vina administrației în exercițiu” a președintelui Joe Biden.
Putin a subliniat în acest sens că Rusia nu a renunțat ”niciodată” la dialog și s-a arătat întotdeauna dispusă să stabilească ”relații de cooperare cu orice administrație americană”. ”Plecăm de la premisa că dialogul trebuie cimentat pe o bază a egalității și respectului reciproc, ținând cont de rolul semnificativ pe care îl joacă țările noastre într-o serie de chestiuni cheie de pe agenda globală, inclusiv consolidarea stabilității și a securității strategice”, a indicat liderul de la Kremlin.
Acesta a subliniat mai ales că Moscova este deschisă dialogului cu noua administrație de la Washington pentru soluționarea conflictului ucrainean. ‘Cel mai important lucru aici este eradicarea cauzelor aflate la originea crizei’, a punctat Putin, făcând astfel referire, potrivit EFE, la opoziția Rusiei față de apropierea infrastructurii militare a NATO de frontierele ruse, conform Cotidianul
Zelensky, ademenitor și laudativ precum o paiață de sit-com
Zelensky a descris patetic și ridicol în stilu-i de sicofant al oricărui ocupant vremelnic al Casei Albe, momentul ascensiunii miliardarului republican la Casa Albă ca fiind „O zi a schimbării și, de asemenea, o zi a păcii pentru rezolvarea multor probleme și provocări globale. Președintele Trump dă mereu dovadă de hotărâre, iar politica de pace prin forță pe care a anunțat-o este o oportunitate de a consolida leadershipul american și de a obține o pace durabilă și justă, care este prioritatea principală’, a scris Zelenski pe contul său de socializare X. Președintele ucrainean a adăugat că „acest secol este făurit acum”, omițând rolul distructiv și beligerant pe care l-a avut el personal în distrugerea păcii mondiale, și a cerut „să lucrăm împreună pentru a ne asigura că acesta este un secol mare și de succes pentru democrații și nu pentru cei care vor să eșuăm”.
Zelenski i-a urat ”succes” lui Trump și și-a exprimat dorința de a stabili ‘o cooperare activă și reciproc avantajoasă’ cu administrația sa, temându-se și pe bună dreptate de previzibila încetare a sprijinului american pentru războiul său, orientare anunțată de Trump. „Suntem mai puternici împreună și putem oferi mai multă securitate(sic! A emanat distrugătorul securității europene! N.n.), stabilitate și creștere economică lumii și celor două națiuni’, și-a încheiat Zelenski mesajul potrivit Cotidianul, la fel de ipocrit cum l-a început.
O viziune despre schimbare a unui optimist incurabil, filosoful Andrei Marga
Filosofii și gânditorii în general au tendința escamotării realității contingente în favoarea însăilărilor evenimentelor faste, ce li se pare că pot constitui esențialitatea inebranlabilă a realităților de mâine. Le scapă, astfel, pragmatismul jungle politice prin comparație cu luciditatea hienelor politice hîrșite prin ariditatea savanei globaliste, care văd pericolul apropiindu-se, sau oportunitățile întrezărindu-se, filosofii fiind preocupați în general a cuprinde universalul nevăzând deseori mocirla în care este condamnată societatea să se afunde.
Nu este de mirare, deci, că un gânditor de anvergura lui Andrei Marga mai deslușește direcții axiale de reformă într-o Românie de nereformat, chiar din perspectiva unui suflu nou ce poate adia de la Casa Albă, inacceptabil însă pentru mandarinii totalitari de la București, în a căror strânsoare anacondică(sic! invenție terminologică proprie) poporul român se sufocă încet, dar sigur.
„Pentru România, valul american al schimbării ar putea îndemna la asumare competentă și devotată de sine și la reconstrucție – instituțională, economică, culturală. Se pot discuta, firește, multe aspecte. Între altele, este enormă cantitatea de falsuri ce se aruncă pe piață, adesea de „academici” de carton, care, în locul inovării, întrețin tenace simple clișee.
O împrospătare a vederilor, concepțiilor, ideilor este necesară precum oxigenul – dacă se vrea smulgerea țării din apropierea locului ultim în Europa. Este vitală părăsirea „corectitudinii politice” a anilor de tristă amintire, cincizeci, practicată azi copios, doar cu semn invers: atunci se ataca americanismul, acum se atacă rusismul – atacuri care servesc interese meschine și nu duc înainte România.
Este normal să ai puncte de vedere și rezolvări proprii, dar obsesia propagandistică nu aduce nimic bun.” a scris răvășitor Andrei Marga, preluat de Cotidianul.
Dan Libiu Mateescu