Gunoaiele din Romania alunga turistii straini

Gunoaiele din Romania alunga turistii straini

0 216

Romania pitoreasca este una dintre tarile europene cu cel mai ridicat potential ecoturistic. Locurile si peisajele deosebite ce pot fi valorificate pe teritoriul tarii noastre sunt destul de rare in alte colturi ale batranului continent.
Exista o vorba de duh incetatenita in ultima vreme, care, din pacate, ramane actuala: „Romania este minunata, extraordinar de frumoasa, pacat ca este locuita!”
Se pare ca potentialul ecoturistic are mult de suferit din cauza gunoaielor aruncate peste tot, inclusiv pe pajistile montane, care ne alunga turistii din tara.
Un program colectiv la nivel national, care sa rezolve aceasta problema, nu a fost elaborat…inca. Acest lucru ar fi extrem de important pentru activitatile pe care ecoturismul el presupune, cum ar fi: observarea pasarilor sau a animalelor salbatice in mediul lor natural de viata, vizitarea pesterilor, plimbarile cu bicicleta sau cu caruta.
Principala problema cu care se confrunta ecoturismul romanesc este prezenta masiva a gunoaielor peste tot pe unde piciorul omului a trecutm si, in special, prezenta peturilor al caror plastic este greu degradabil. Acesta „Vv reprezenta, in scurt timp, un motiv pentru care strainii nu vor dori sa mai vina in Romania, daca nu se iau masuri urgente si de lunga durata“, avertizeaza Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania.
Pe langa mediul rural care inca se pastreaza cu traditiile si obiceiurile lui atat de apreciate pentru originalitatea lor in lumea intreaga, trebuie sa amintim ca Romania are cea mai mare populatie de ursi, lupi si rasi din Europa.
Numarul strainilor, dar si al romanilor care cauta sa-si petreaca timpul in natura, este din ce in ce mai mare, potrivit lui Andrei Blumer. Cu toate acestea, nu se creeaza o cerere suficienta astfel incat agentiile de turism din tara sa promoveze produsele ecoturistice.
„Nu putem vorbi despre destinatii ecoturistice in Romania, ci de produse ecoturistice in anumite zone“, mai spune Andrei Blumer.
Potrivit lui Andrei Blumer, zona Retezat – Hateg, Apusenii cu Muntii Padurea Craiului, Maramuresul, Bucovina, zona Muntilor Calimani si Rodnei, Tusnad, Harghita, Delta Dunarii si Muntii Macin, dar si zona saseasca sunt regiuni unde ecoturismul poate fi practicat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.