Gunoiul din Arad – energie electrica pentru italieni

Gunoiul din Arad – energie electrica pentru italieni

0 229

Gunoaiele din Romania sunt extrem de apreciate in strainatate, strainii reusind, prin tot felul de metode alternative, sa transforme noroiul in aur.
O companie din Italia va produce energie termica, electrica si biogaz din deseurile comunei Bata, din apropiere de Arad.
Finantarea proiectului, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, va fi asigurata si din fonduri europene.
Proiectul presupune colectarea si depozitarea deseurilor, dar investitorii doresc sa preia o anumita parte din aceste deseuri, pe care sa le transforme in energie electrica. “Investitorii au avut o prima prezentare de proiect, la Bata, si vor mai merge si in alte localitati, chiar si in municipiu. Daca s-ar concretiza acest proiect, ar fi cu siguranta unul important pentru mica noastra comunitate”, a declarat Ion Micurescu, primarul comunei Bata.
„Fara doar si poate, castigul pe care-l va avea Bata prin realizarea acestui proiect va fi pe mai multe planuri. Unul social, prin prisma faptului ca vor aparea noi locuri de munca. Un alt castig va fi cel legat de faptul ca firma italiana va produce gratuit pentru Bata energia electrica necesara iluminatului stradal, dar si pentru incalzirea unitatilor de invatamant de pe raza comunei noastre”, a mai completat, increzator, primarul Micurescu.
Investitorii au spus ca pe raza comunei Bata au identificat si terenuri pe care se pot cultiva plante vegetale, astfel incat solul sa produca biomasa. De asemenea, in padurea de la poalele localitatii exista uscaturi si cioturi care, prin putrefactie, pot deveni materie prima pentru producerea energiei electrice.
Italienii nu sunt singurii interesati de deschiderea fabricilor de acest gen in zona. Se pare ca localitatea Bata a mai fost curtata si de o firma austriaca, specializata in producerea biodieselului, pentru realizarea unei investitii importante in zona. Acestia spera ca de indata ce vor obtine toate avizele sa poata da drumul fabricii, timpul estimat fiind de cel mult 6 luni.
“In ceea ce priveste Consiliul Local Bata, am dat acordul de principiu pentru derularea acestei investitii la noi in comuna. Investitia este importanta prin prisma faptului ca Bata nu va avea deloc probleme cu locurile de munca, dar va exista si un venit suplimentar la bugetul local al comunei”, a sustinut Micurescu.
Investitia este estimata la peste 10 milioane de euro, iar investitorii austrieci au spus ca din momentul in care vor avea toate avizele, va dura cam sase luni pana cand fabrica va functiona.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.