Gutuile apara organismul de bacterii

Gutuile apara organismul de bacterii

0 247
Capriciile toamnei aduc doua dintre cele mai frecvente afectiuni specifice sezonului rece: gripa si raceala. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, gutuile intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii.
Gutuile amarui nu sunt doar fructe gustoase de toamna, ci si ajutoare de nadejde in sezonul rece. Ele umplu organismul de vitamine si-l feresc de virusi si bacterii. Iata cele mai bune motive sa le mananci. Intaresc inima
In  medicina populara, pentru a obtine efecte terapeutice, de la gutuise folosesc atat gutuile, cat si frunzele, in cazul afectiunilor gastro-intestinale si ca mijloc diuretic.
Gutuia este foarte bogata in vitamina C In caz de anemie si pentru fortificarea organismului este recomandata tinctura de gutui. Tot pentru anemie, se recomanda consumarea, zilnic, a unei gutui crude sau fierte.
In lupta cu E-urile, antioxidantii sunt cei care ne ajuta sa pastram organismul sanatos. Specialistii au dezvaluit proprietati antioxidante uimitoare ascunse in pulpa deliciosului fruct. In conditiile in care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezulta ca o gutuie pe zi acopera tot necesarul de vitamina C.
O felie de gutuie poate sa taie greata, sa combata starile de voma, dar si de salivatie abundenta. Mestecata incet, dupa masa, are capacitatea de a improspata respiratia, indepartand mirosul urat al gurii.
Un leac excelent pentru ficat si afectiunile digestive In cazul afectiunilor tubului gastro-intestinal si ale ficatului, in caz de diaree si hemoragie intestinala, se spala 2-3 gutui (pentru a fi andepartat tot pucul de pe coaja), se taie marunt si i se dau bolnavului sa le manance an 2-3 doze.
Gutui proaspete ampotriva intoxicatiilor medicamentoase In cazul muscaturilor de insecte, se pune pe rana o bucata de panza anmuiata in suc de gutuie; compresa inlatura otrava si contribuie la vindecarea rapida a ranii. In cazul intoxicatiilor alimentare, cu alcool sau medicamente, pentru eliminarea toxinelor din organism, sant recomandate gutuile proaspete (din soiuri acrisoare) sau consumarea a 2-3 pahare de ceai verde cu dulceata de gutui.
Alte proprietati In hipertensiunea arteriala, se pun la macerat frunze proaspete sau uscate de gutuie in alcool alimentar (100 g frunze la 20 ml alcool); se iau de 2 ori/zi cate 20-30 de picaturi. Celor care sufera de afectiuni ale sistemului cardiovascular si excretor li se recomanda consumarea gutuilor crude, ca mijloc diuretic. In caz de depresie, dupa fiecare masa se consuma cate o jumatate de gutuie oparita in miere fierbinte sau cate o lingura de dulceata de gutui.
Proprietatile terapeutice ale gutuilor In medicina populara se folosesc gutuile si frunzele de gutui in cazul afectiunilor gastro-intestinale si ca mijloc diuretic. Lichidul obtinut prin amestecarea semintelor de gutuie cu apa (in proportia 5:100) are un efect calmant extraordinar in cazul inflamarilor cailor respiratorii si digestive, in bronsite, gastroenterite, in cazul pielii crapate, in caz de anemie, hemoragii, hemoroizi, diaree, tuse, colite spasmodice. Gutuia este foarte bogata in vitamina C. 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.