Guvana(bayabas), un fruct sanatos

Guvana(bayabas), un fruct sanatos

0 294

Guava este fructul pomului Psidium guajava, originar din America Latina. Desi sunt in jur de 100 de specii, cele mai des consumate sunt cele de tip apple(mar)-guava.
Guava este un fruct asemanator cu un mar sau o para, in functie de specia din care face parte, cu o forma eliptica si lungimea de 5-15 centimetri.
Pulpa fructului are un gust asemanator cu cel al capsunilor, bananelor, perelor, pepenilor sau un amestec al celor patru
Guavele au un continut bogat de fibre solubile, de acid nicotinic si fosfor. Guavele mai contin si calciu, prezent de obicei in cantitate mica in celelalte fructe.
Beneficiile pe care le obtinem de pe urma consumului de guave sunt indiscutabile. Acest fruct are o influenta pozitiva asupra functionarii normale a inimii, iar unele studii arata ca, in cazul persoanelor ce consuma in mod constanta acest fruct, riscul imbolnavirii de cancer este mult mai scazut. Se recomanda ca aceste fructe sa se consume mai ales in stare proaspata deoarece, prin conservarea acestora, se pierde o mare parte din vitamina C. Se pastreaza in schimb fibrele.
Sucul de guave actioneaza ca un tonic asupra sistemului imunitar. Contribuie in acelasi timp atat la reducerea colesterolului, cat si la combaterea constipatiei. Pentru ca au si un puternic efect antibacterian, ajuta si la pastrarea unui aspect suplu si elastic al pielii.
Radacinile, coaja, frunzele si fructele necoapte sunt folosite in mod curent in tratarea gastroenteritelor, diareei si dizenteriei. Frunzele strivite se pot aplica pe rani, dar si pe zonele dureroase cauzate de reumatism, iar frunzele simple se mesteca pentru a scapa de durerile de dinti. Decoctul din frunze de guava (patru, cinci frunze la o cana cu apa clocotita) este folosit ca remediu pentru tuse, in indispozitii ale gatului si pentru cele de la nivelul toracelui sau inflamatii ale gingiilor. Extractul de guava se utilizeaza pentru epileptici, iar tinctura se aplica pe coloana copiilor ce sufera de convulsii.
Pe de alta parte, nu trebuie omis faptul ca guava are si proprietati afrodisiace.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.