Guvernatorul BNR: Rata medie a inflatiei ar putea cobori spre 5%

Guvernatorul BNR:
Rata medie a inflatiei ar putea cobori spre 5%

0 161

Rata medie anuala a inflatiei in Romania va cobori in august spre 5%, in timp ce rata lunara a inflatiei ar putea ajunge, la inceputul lui octombrie, sub 4%, a declarat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
„Despre inflatie tot vorbim de 20 de ani si nu am epuizat subiectul. Din pacate, cam de un an de zile, de cand cu TVA-ul, specialistii si populatia si-au concentrat atentia catre rata anuala a inflatiei si au trecut in subsidiar ceilalti indicatori importanti. Este bine sa te uiti la toate, pentru ca, daca te uiti la rata anuala, la cum cresc preturile, este vizibil faptul ca inflatia in Romania a ramas inalta din cauza unor socuri lunare, ca TVA sau acciza la tutun. Dand la o parte aceste socuri, avem in ultima perioada o relativa stabilizare a inflatiei undeva intre 0,8% – 0,4%, iar anticipatiile ar fi trebuit sa se formeze in jurul acestor cifre. Rata medie anuala a inflatiei este media ultimelor 12 luni anterioare. Prevad ca aceasta va cobori, in august, undeva spre 5% si nu o sa mai fim ultimii din Europa’, a mentionat Isarescu.

Oficialul BNR a adaugat ca sursa inflationista nu a fost cauzata de cerere, ci de acciza la tutun, care are o pondere mare in Indicele Preturilor de Consum /IPC/, inaintand ipoteza ca, in luna octombrie, rata medie lunara a inflatiei din Romania ar putea ajunge sub 4%.
„Sursa inflationista n-a venit din cerere, ci in principal din componenta tutun, care are o pondere mare in IPC-ul romanesc si in preturile volatile. S-ar putea intampla ca in doua luni sa vorbim despre altceva. Eu nu exclud ca la inceputul lui octombrie, cand se va publica raportul IPC valabil pentru septembrie, sa avem o inflatie chiar sub 4%, prognoza de jos. Putem vorbi de o rata lunara de 1,02%. Singura lectie pe care o vom trage este ca preturile volatile sunt extrem de volatile, din aceasta cauza se numesc asa. Varianta cealalta ar fi o crestere pana la nivelul din mai sau iunie, de 0,2%. O rata lunara a inflatiei de 0,2% o gaseam in perioada 2007-2010. Cel mai probabil, rata pe care o vom avea in luna septembrie va fi undeva la jumatate, nici 3,8%, nici 5%, deci undeva pe la 4 si ceva la suta’, a spus guvernatorul BNR.

Potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistica /Eurostat/, luna iunie 2011 a fost a 11-a luna consecutiva in care Romania a inregistrat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana /UE/, adica 8%, urmata de departe de Estonia – 4,9% si Lituania – 4,8%.
In timp ce in Romania rata anuala a inflatiei a scazut pana la 8 procente in iunie, de la 8,5% in mai, in zona euro aceasta a ramas nemodificata, la 2,7% , iar in UE a scazut usor, pana la 3,1% in luna iunie, de la 3,2% in aprilie.
Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Suedia (1,5%), Slovenia (1,6%) si Cehia (1,9%). Conform Eurostat, comparativ cu luna mai 2011, rata anuala a inflatiei a scazut in 14 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in sase state si a crescut in sase tari. Romania se situeaza pe primul loc in UE si atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 7,8 la suta, urmata de Estonia (4,7%) si Grecia (4,9%). La polul opus se situeaza Suedia (1,5%), Cehia si Olanda (ambele cu o crestere de 1,8%).

Pe de alta parte, din datele recente ale Institutului National de Statistica /INS/, Indicele Preturilor de Consum in Romania a scazut, in iunie, cu 0,29% fata de mai, rata anuala a inflatiei ajungand la 7,93%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.