Guvernatorul Isărescu trebuie să realizeze că BNR este o instituție a Statului...

Guvernatorul Isărescu trebuie să realizeze că BNR este o instituție a Statului Român nu o structură a dușmanilor țării!

 Plătim 300.000 euro chirie pentru depozitarea Rezervei de aur. Trebuie să arătăm că suntem o țară care își poate gestiona propriile resurse

Senatorul PSD Șerban Nicolae a explicat că initiativa legislativa depusa impreună cu Liviu Dragnea, prin care se dorește repatrierea aurului românesc din Marea Britanie, menționând că România plătește 300.000 de euro chirie anual pentru depozitarea acestei valori.
Parlamentarul  a mai precizat că nu au fost discuții oficiale pe acest subiect cu ALDE și BNR, în condițiile în care Mugur Isărescu a exprimat deja o poziție publică diferită referitoare la acest subiect.
„Din ce știu și eu, rezerva de aur a României constituită până atunci a fost transferată la banca Angliei pe parcursul anului 1999, începând de atunci. Inițial, această rezervă avea o dublă funcțiune, era o garanție de stabilitate a unei rezerve , o zona sigură pentru o ipoteză nedorita, pe de alta parte pentru a produce venituri. Aceasta rezervă nu mai produce niciun venit, România plătește 300.000 euro chirie pentru depozitarea acestei valori. Spre exemplu, Germania și Austria și-au repatriat masiv rezerva de aur. Nu spunem să aducem aurul în țară să-l folosim la ceva, ci doar legat de faptul că nu se mai justifică să ținem rezerva de aur în străinătate, mai ales când nu produce venituri, ci ne costă. România nu mai e o țară vulnerabilă din perspectiva propriei rezerve de aur. România trebuie să arate că o țară care își poate gestiona propriile resurse. Am văzut tot felul de reacții că vrem să ducem rezerva la Moscova. Nu pot să răspund la aberații. Nu e nimic necurat în această propunere. România trebuie să arate ca o țară membră a UE, a NATO responsabilă, stabilă”, a declarat Șerban Nicolae la Digi24.

Vă reamintim, prin noua propunere legislativă PSD vrea să oblige Banca Națională a României să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută la Banca Angliei (95%). Practic prin acest proiect inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul social-democrat Nicolae Șerban, se are în vedere modificarea statutului BNR.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

În Proiectul legislativ se arată clar: „Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației”.
„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabilește un alt articol al proiectului.
Potrivit expunerii de motive, „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale”.
Dragnea și Nicolae susțin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur.
„Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice”.
Deși situația complicată la nivel european datorată iesirii Angliei din UE, era cunoscută de guvernatorul Mugur Isărescu, acesta nu a luat măsuri pentru repatrierea aurului. În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei și, atenție pentru acest lucru se platește la greu, sute de mii de lire sterline în fiecare an.

Topul deținătorilor de aur
Pe primele locuri în topul global al celor mai mari rezerve de aur din lume sunt:
– SUA cu 8.130 tone,
– Germania cu 3.381 tone,
– Italia cu 2.455 tone și
– Franța 2.430 de tone.

Ce fac alții cu aurul țării lor
Vicepremierul italian Matteo Salvini a lansat ideea de a prelua marile rezerve de aur ale Băncii Italiei, banca centrală a țării. În opinia sa, aurul este proprietatea poporului italian și nimeni altcineva nu are acest drept asupra acestei avuții, nici băncile, nici străinii.
Plecănd de la acest aspect, se pare ca nu este exlus un plan de preluare a unei anumnite cantități de aur din administrarea Băncii Italiei.
O anumită parte a presei din peninsulă a sugerat că guvernul de coaliție format din Liga lui Salvini și Mișcarea 5 Stele – Di Maio ar putea lua în considerare utilizarea unei părți din rezervele de aur ale  Băncii Italiei  pentru a finanța cheltuielile guvernamentale suplimentare.

Matteo Salvini nu vrea ca Banca Italiei să mai dețină controlul asupra rezervelor de aur ale țării: Aurul este al ITALIENILOR!

Salvini a spus că nu a studiat în profunzime ideea de preluare a rezervelor de aur ale Băncii Italiei pentru a finanța cheltuieli publice suplimentare, dar că „ar putea fi o idee interesantă”.
Comentariile recente ale lui Salvini la adresa sistemului bancar din Italia au fost considerate de globaliștii din UE și de instituțiile bancare italiene drept o amenințare la adresa „independenței” băncii italiene.

Potrivit Consiliului mondial al aurului, rezervele de aur ale Italiei se ridică la aproximativ 2.452 tone, cantitate care, potrivit prețurilor de astăzi, s-ar ridica la aproximativ 103 miliarde de dolari.

Sunt tot mai dese comentariile care au notă extrem de pesimistă legat de viitorul Rezervei de aur din Marea Britanie. Tot mai mulți comentatori și analiști, dincolo de inutilitatea acestei „custodii” pentru care se și plătelte destul de mult, aceștia cred că nu vom mai putea repatria niciodată acest aur, plasat abuziv de către Mugur Isărescu în străinătate (a se urmări articolul „ Nici Dracu nu mai scoate aurul românesc de la Londra! ).
Legat de această situație România a pierdut întotdeauna aurul plasat în străinătate, de la Tezaurul de la ruși până la rezervele plasate în Elveția la sfârșitul ultimului războiul mondial (ww2).

Vlad T.


COMENTARII

  1. Buna ziua: Domnul & Doamna
    Am pus la dispozitie un împrumut de la 1000 la 2000. 000 €
    conditii foarte simplu. De asemenea, face investitii si împrumuturi
    între special de felul.Email: danielagrosu1976@gmail.com ;Whastaspp :+40743964783

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.