Guvernul a aprobat Strategia fiscala

Guvernul a aprobat Strategia fiscala

0 251

Asa cum era de asteptat, in sedinta de miercuri, Guvernul a confirmat mentinerea la nivelul actual al birurilor puse pe umerii romanilor in ultimele luni. Suntem practic in fata unei confirmari fata de FMI ca in urmatorii ani vom resemti efectele guvernarii Basescu-Boc, indiferent de prezenta lor in Palatele Cotroceni si Victoria.
Cota unica si contributiile la asigurarile sociale nu vor fi modificate pana in 2013, potrivit stategiei fiscal-bugetare pentru urmatorii trei ani, aprobata de Guvern, care nu precizeaza daca va fi pastrata si TVA la 24%, nivelul majorat incepand cu luna iulie. In ceea ce priveste mentinerea impozitului pe venit la 16%, documentul precizeaza ca pe termen mediu evolutia veniturilor din aceasta categorie este determinata de cresterea moderata a castigului salarial mediu brut in concordonata cu productivitatea, iar incasarile din impozitul pe venit se vor mentine la 3,3% – 3,4% din PIB in 2011-2013.
Evolutia incasarilor din impozitul pe profit, unde cota va ramane tot de 16%, va fi influentata de activitatea economica din anumite sectoare, precum si de costurile de finantare ale agentilor economici.

Incasarile din impozitul pe profit vor ajunge la 2,1% din PIB in 2013.
Documentul arata ca evolutia TVA va respecta angajamentele asumate de Romania prin acordurile incheiate cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar nu precizeaza daca noul nivel de 24%, majorat de la 19% incepand cu 1 iulie, va fi mentinut si pe termen mediu.
In perioada 2011-2013, Guvernul are in vedere promovarea unei politici fiscale care sa ofere sustenabilitate procesului de crestere economica prin mentinerea actualelor cote reduse de TVA, respectiv cota de 9% pentru anumite livrari de bunuri si servicii prevazute de Codul Fiscal si cota de 5% pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale.
Cotele de contributii sociale vor fi mentinute pe termen mediu, iar evolutia moderata a castigului salarial mediu brut pe termen mediu si implementarea graduala a pilonului II de pensii va conduce la diminuarea ponderii contributiillor la asigurari speciale in PIB pana in anul 2013 fata de nivelul inregistrat in anul 2008.
„Pe orizontul de referinta ponderea acestora se situeaza la 8,9%-8,2% din PIB”, se arata in document.
Pentru anul 2010, cota de contributii de asigurari sociale (CAS) pentru conditii normale de munca la angajator este de 20,8%, iar pentru angajat de 10,5%. Contributia de asigurari sociale de sanatate este de 5,2% pentru angajator si de 5% pentru angajat. Atat angajatii cat si angajatorii mai platesc contributii la somaj de 0,5%, precum si alte contributii.

Se mai propune o descentralizare
Guvernul vrea ca in perioada 2011-2013 sa creasca autonomia colectivitatilor locale prin transferul de noi responsabilitati decizionale, precum si de resurse financiare patrimoniale, cu respectarea principiului subsidiaritatii.
In acest sens, va fi modificata legislatia fiscala in sensul acordarii dreptului autoritatilor locale de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si de gradul de suportabilitate al populatiei si prin implementarea unui sistem de calcul a valorii impozabile a cladirilor si terenurilor din intravilanul localitatilor prin raportarea la valoarea de piata a acestora, acolo unde aceasta este vadit mai mare decat cea determinata prin formula de calcul.
Asigurarea stabilitatii accizor ca sursa a veniturilor bugetare in urmatorii trei ani reprezinta, de asemenea, unul din obiectivele strategiei fiscale, in conditiile in care ponderea lor in PIB va fi de 3,2-3,1% din PIB.
In aceasta perioada, nivelul accizelor va creste in vederea atingerii nivelului minim impus de legislatia comunitara in domeniu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.