Guvernul a blocat industria lemnului printr-un act stupid
Industria lemnului a fost in mare pericol aproape in prag de colaps dupa ce s-a votat in Senat luna trecuta o lege privind stabilirea unor masuri temporare pentru monitorizarea exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Din fericire, legea nu a adoptata in urma dezbaterilor cu forestierii
Eliminarea coruptiei din institutiile de stat care gestioneaza padurile publice si realizarea de investitii in amenajamentele silvice. Sunt doar doua dintre masurile care ar trebui luate pentru eliminarea taierilor ilegale de padure. In loc sa se ocupe de aceste probleme reale, guvernantii aproape ca au blocat industria lemnului cu proiectul de lege care limita exporturile de masa lemnoasa.
Codul Silvic a fost modificat dupa 4 ani de dezbateri, este binevenit dar mai sunt multe propuneri de acte normative de adoptat. In baza legii codului silvic se vor putea adopta actele normative pentru eliminarea taierilor ilegale iar unele dintre ele tin chiar de organizarea institutiilor statului, care administreaza padurile. Legea statutului personalului silvic este una dintre acestea.
Potrivit lui Nicolae Tucunel – presedinte ASFOR, si administratorul unui fond forestier national ar trebui sa fie functionar public. In momentul in care cel care administreaza are acest statut de functionar public vor fi eliminate foarte multe din actele de coruptie, situatii cunoscute in care padurarul care are zona de administrare iar fratele lui este un agent economic de buna calitate, spune Tucunel.
Pina la adoptarea unor acte normative cu adevarat benefice, industria lemnului a fost in mare pericol aproape in prag de colaps dupa ce s-a votat in Senat luna trecuta o lege privind stabilirea unor masuri temporare pentru monitorizarea exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de materiale lemnoase.
Din fericire, legea nu a adoptata in urma dezbaterilor cu forestierii dar in cele 2 luni de dezbateri industria s-a blocat, s-au inregistrat pierderi iar efectele se vor simti in curand.
Romania exporta jumatate din produsele prelucrate industrial, inclusiv cherestea, in conditiile in care economia romaneasca poate consuma doar cealalta jumatate.
Productia anuala industriala este de aproximativ 7 milioane de mc din care industria mobilei consuma 1 milion de mc iar constructiile 2.5 milioane de mc. In alte tari precum Suedia si Finlanda exporturile sunt de 65 respectiv 75% din productia lor industriala de lemn.
Vifor Rotar