Guvernul ajuta cercetarea sa descopere Colapsul?
COMUNICAT DE PRESA
INCDMTM semnaleaza oamenilor politici si responsabili pericolul de colaps al cercetarii din Romania
Prin scrisoarea deschisa adresata celor mai importanti oficiali decidenti in cazul viitorului cercetarii, incepand cu primul ministru, Emil Boc, presedintele Senatului, Mircea Geoana, precum si ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea si ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu si nu numai, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, profesor univ. dr. ing. Ghoeorghe I. Gheorghe semnaleaza situatia critica in care se afla institutele nationale de cercetare specializate in cercetare aplicativa din Romania, singurele care fac legatura cu industria si economia romana, fortate acum sa utilizeze fonduri de 4 ori mai mici decat in anul precedent si de mai mult de 5 ori mai mici decat suma stabilita prin Strategia de la Lisabona pentru anul 2010.
Dupa cum arata “Scrisoarea deschisa”, “cercetarea reprezinta baza fundamentala de progres si asigurare permanenta a evolutiei pozitive a viitorului societatii”, iar alocarea unui procent de 0,18% din PIB catre cercetare nu numai ca sfideaza politicile Uniunii Europene (care vizeaza construirea unei Arii puternice a Cercetarii Europene – ERA si a unei Arii a Cercetarii Romanesti), dar care va duce practic, la un declin prelungit si iremediabil al acesteia.
In anul 2008, cercetarii romanesti ii erau alocate fonduri totalizand circa 0,85% din PIB, o valoare apropiata de valoarea estimata de 1% din PIB pe care UE o recomanda statelor membre pentru anul 2010, pentru indeplinirea dezideratului de transformare a societatii intr-o veritabila “economie bazata pe cunoastere”. In ciuda acestui fapt, la inceputul anului 2009, suma alocata cercetarii din Romania de Cabinetul Boc se reduce doar la 0,18 procente din produsul intern brut. In aceste conditii, semnalam faptul ca alocarea acestei sume de la bugetul de stat va duce la: „pierderea definitiva a cercetatorilor romani”, prin migrarea lor spre alte domenii din mediul privat sau emigrare, “disparitia institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, respectiv a Ariei Cercetarii Romanesti conducand totodata la un regres si un decalaj istoric al Romaniei, fata de Aria Cercetarii Europene si de Cercetare Internationala”, “pierderea capacitatii tehnice si tehnologice din institutele nationale de cercetare-dezvoltare din Romania, reducand la zero orice posibilitate de redresarea a acesteia”, “anularea contractelor de cercetare-dezvoltare deja castigate in competitiile nationale de Cercetare a institutelor nationale de cercetare-dezvoltare”, nerespectarea Pactului National pentru Educatie si Cercetare”, “imposibilitatea continuarii lansarii competitiilor noi in cadrul programelor nationale de cercetare pe termen scurt (2009) si mediu (2010-2012) si nu in ultimul rand, “imposibilitatea asumarii obligatiilor si angajamentelor interne si internationale ale institutelor nationale de cercetare-dezvoltare in cadrul colaborarilor internationale din proiectele europene” si, in consecinta, “incetinirea pana la stagnare a dezvoltarii si evolutiei societatii romanesti”.
In aceste conditii, directorul general al INCDMTM, in acelasi timp, reputat profesor universitar, arata ca acest colaps al cercetarii poate fi contracarat numai prin anumite masuri urgente: atribuirea unui procent de minim 0,85% din PIB, pe anul 2009, lansarea Programului National de Cercetare-Dezvoltare-Inovare II/Competitia a III-a si a Programului Sectorial, precum si sustinerea Programelor Europene – Fonduri Structurale si FP7 si a cofinantarii proiectelor europene castigate de Romania in cadrul competitiilor aferente Programelor Europene, pentru atragerea fondurilor de la UE pentru Romania, precum si sustinerea programelor de investitii in infrastructura cercetarii romanesti si oferirea de suficiente resurse materiale pentru pastrarea elitei cercetarii romanesti in cadrul Institutelor Nationale si, mai ales, mentinerea si atragerea tinerilor cercetatori de valoare in cadrul Ariei Romanesti a Cercetarii, sustinerea financiara a absolventilor cu studii superioare, pentru angajarea lor imediata in activitati de cercetare-dezvoltare-inovare, in vederea asigurarii personalului de cercetare, reducerii somajului in randul tinerilor, scaderii emigrarii tinerilor cu studii superioare, incetinirii mediei de varsta a personalului si a asigurarii continuitatii resurselor umane din cercetare.
Documentul este atasat integral comunicatului de presa in forma originala. El a fost trimis catre Emil Boc, Mircea Geoana si Ecaterina Andronescu, precum si catre Dan Voiculescu (vicepresedintele Senatului), Roberta Anastase (presedintele Camerei Deputatilor), Gheorghe Pogea (ministrul de finante), Constantin-Claudiu Stafie (secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei), Sorin Dumitru (presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti), Cristian-Sorin Dumitrescu (presedintelui Comisiei pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport”, lui Marian Vanghelie si respectiv Adrian Nastase.
INCDMTM este singurul Institut National care are ca obiect de activitate mecatronica, o stiinta inovatoare integratoare care inglobeaza cunostinte din aria mecanicii fine, informaticii, electronicii, roboticii si senzoricii. In ultimii 5 ani, INCDMTM a transferat in procesul de fabricatie catre SC. Dacia Automobile Renault Dacia Pitesti, rezultatele cercetarii materializate sub forma de dispozitive inteligente de control integrat pe flux tehnologic in valoare de circa 1 milion si jumatate de euro.