Guvernul Boc – A 13-a asumare fara Opozitie

Guvernul Boc –
A 13-a asumare fara Opozitie

0 222

Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului, luni, pentru legea de uniformizare a salariilor din invatamant, in anul 2011, precum si pentru Codul de dialog social. Luni, de la ora 11,00, Executivul se reuneste in sedinta pentru a se pronunta asupra eventualelor amendamente transmise de parlamentari la cele doua proiecte de lege, urmand ca de la ora 16,00 premierul Emil Boc sa se prezinte in fata Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea raspunderii pe actele normative.

Cod de dialog social
Viitorul Cod de dialog social, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementarile privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de munca, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.
Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.
Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care sa excedeze bugetul de venituri si cheltuieli alocat pentru institutia respectiva.
De asemenea, sindicatele urmeaza sa devina reprezentative doar daca au inscrisi ca membri cel putin 50% plus unu din totalul angajatilor unitatii respective. In legislatia actuala, sindicatele pot negocia in mod automat contractul colectiv de munca pe unitate daca au in componenta cel putin o treime din numarul salariatilor.
Functionarul care intra in greva nu va mai fi, ca pana in acum, salarizat pentru acea perioada, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. In schimb, acestuia i se vor recunoaste asigurarile de sanatate.
Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul sa se retraga din Consiliul Economic si Social, dar sa numeasca reprezentanti ai societatii civile in CES.
Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului sa-si retraga proiectul de lege.

Proiect de lege privind salarizarea cadrelor didactice,
Proiectul de lege care urmeaza sa fie adoptat prin angajarea raspunderii Executivului, privind salarizarea cadrelor didactice, urmareste sa stopeze in anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din invatamantul preuniversitar.
Masura este luata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
Astfel, salariatii din invatamant vor fi remunerati conform anexelor proiectului de lege, care prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe luna – minimum pe economie – aferente posturilor de profesor, invatator, educator, maistru-instructor, cu studii medii si vechime in munca de pana la 10 ani.
Salariul brut de incadrare maxim, in invatamantul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata, cu grad didactic I si vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei la proiectul de lege.
Prin aplicarea legii, toate cadrele didactice vor primi, in anul 2011, un salariu calculat la nivelul de dinainte de Legea 221/2008 privind majorarea cu 50%, la care se adauga 17% – dispusa printr-o ordonanta a Guvernului Tariceanu prin care se limiteaza majorarea votata de Parlament de 50%. Cuantumului rezultat astfel i se aplica diminuarea cu 25% dispusa de Guvernul Boc in iulie 2010, dupa care se aplica o majorare cu 15% la venitul brut, acordata tuturor bugetarilor, incepand cu ianuarie 2011.
Conform Guvernului, daca nu se adopta proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro in acest an.
Actul normativ nu intervine in cazul drepturilor castigate in instanta de profesori, anterioare legii de plafonare, insa acestea vor fi esalonate in perioada 2012 – 2014, printr-o ordonanta de urgenta.
Seful Executivului, Emil Boc, a sustinut ca 95% dintre cadrele didactice nu vor fi afectate de noua lege, intrucat acestea nu castigasera in instanta drepturile pe care le blocheaza actul normativ pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea.
Proiectul de lege ii ameninta inclusiv cu sanctiuni penale pe ordonatorii de credite care nu aplica grilele de salarizare stabilite de Guvern.
Asumare fara Opozitie
Opozitia a schimbat tactica si a anutat ca nu va mai participa la acest nou tur de “asumari”. Este pentru prima oara cand se apeleaza la o astfel de manevra fara precedent in activitatea parlamentara postrevolutionara. Liderii opozitiei au declarat ca vor apela la Justitie pentru a arata dezacordul fata de cele doua proiecte de lege pe care se va face actuala asumare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.