Guvernul Boc in pragul sufocarii?
Ca la nivelul Guvernului problemele se inmultesc si ca acestea alaturi de multimea restantelor incep sa sufoce nu mai mira pe nimeni.
Premierul Boc declara sambata ca va solicita, luna aceasta, Comisiei Europene (CE) si Fondului Monetar International (FMI) majorarea plafonului de garantii guvernamentale pentru a sprijini economia romaneasca.
„Dupa 25 iulie, vom avea mai multe runde de discutii cu reprezentantii Fondului si ai Comisiei Europene in vederea dublarii sumei de un miliard 450 de milioane de euro ce reprezinta, in prezent, cuantumul alocat garantiilor guvernamentale”, a spus Emil Boc.
Potrivit acestuia, Romania se confrunta in prezent cu trei mari probleme financiare:
• identificarea de fonduri pentru infrastructura,
• identificarea de resurse financiare pentru cofinantare de proiecte,
• identificarea de resurse pentru functionarea primariilor.
Foamea de bani tot mai acuta
„Avem nevoie urgenta de bani, iar, daca reusim aceste demersuri si ii putem convinge pe cei de la FMI si CE ca economia romaneasca trebuie sprijinita de stat, eu cred ca este un castig. Prima Casa, Primul Siloz, Oltchim, Ford, Renault sunt exemple in care statul roman s-a implicat prin garantii guvernamentale si sunt programe reusite”, a explicat seful executivului.
Primariile si Consiliile Judetene sunt tot mai mult blocate in accesarea de fonduri de lipsa cofinantarii. In acest context premierul a afirmat ca a fost majorata cota de prefinantare in cadrul proiectelor de cofinantare de la 15% la 30%. In cazul, in care, desi proiectul este bun si util, dar autoritatile nu au bani pentru cota lor de participare, guvernul se va implica prin garantii guvernamentale.
Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) dublarea plafonului de garantii guvernamentale, de la nivelul actual de 1,4 miliarde euro, pentru a extinde mecanismul la nivelul agriculturii si al administratiei.
„In cadrul discutiilor pe care le vom avea cu CE si FMI in luna iulie si inceputul lunii august vom discuta cel putin doua aspecte majore. In primul rand, majorarea plafonului garantiilor guvernamentale, astfel incat Romania sa fie in stare, prin intermediul Guvernului, dupa modelul programului Prima Casa, Primul Siloz, sa poata oferi garantii guvernamentale si pentru dezvoltarea altor ramuri strategice ale economiei nationale”, a spus premierul Emil Boc.
Hrebenciuc: Romania risca sa intre in derapaj
Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, omul care face si desface multe de ani buni in Romania, dincolo de atacurile electorale, trage si el un semnal de alarma fata de ce se intampla in economia romaneasca. Social democratii, asa cum era de asteptat in Planul anticriza inaintat partenerului de guvernare, PDL, o serie de masuri:
• eliminarea impozitului forfetar incepand cu 1 septembrie,
• bonificatii pentru cei care platesc la timp taxele,
• crearea Fondului national de locuinte,
• extinderea Programului Rabla pentru persoanele juridice si pentru tractoare,
• plata TVA la incasarea facturii,
• reducerea TVA la alimente,
• penalizarea statului in cazul in care nu respecta termenul de rambursare a TVA,
• reducerea costului la energie electrica pentru consumatorii casnici.
PSD a pasat propunerile si asteapta un raspuns oficial de la ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, privind evaluarea impactului la masurile propuse de PSD.
„De sase luni de zile Guvernul este in urma crizei si suntem convinsi ca, daca nu se iau masuri urgente, Romania nu va putea evita un derapaj economic si social de proportii in toamna”, a avertizat Hrebenciuc.
„Atat PDL cat si premeierul Emil Boc nu au nici un fel de pretext sa amane exprimarea unui punct de vedere in legatura cu masurile cuprinse in programul de actiune propus de PSD”, a aratat Hrebenciuc.
Nici presedintele Traian Basescu nu este indiferent fata de evolutia crizei economica. Pana si optiunea pentru un sta in modul in care criza va zgudui sau nu Romania. Seful statului mentiona ca obiectivul sau imediat tine de evitarea unui derapaj economic si social in urma efectelor crizei.
Horia D.R.