Guvernul Boc, inca un credit de 1,4 miliarde de euro

Guvernul Boc, inca un credit de 1,4 miliarde de euro

0 162

Guvernul actual a mai facut o gaura in viitorul romanilor.
Bancile comerciale au cumparat saptamana trecuta titluri de stat denominate in euro, cu maturitatea de un an, in valoare de 1,4 miliarde de euro, la o dobanda de 4,25% pe an. La licitatie au participat 13 banci care au ofertat 1,759 miliarde de euro, dar MF a atras doar 81% din suma pe care institutiile de credit erau dispuse sa o investeasca.
Licitatia organizata de catre Finante este cea de-a treia din acest an in care se vand titluri de stat denominate in euro. La precedentele doua licitatii, statul a atras peste 1,2 miliarde de euro, la o dobanda de 5,25% pe an, insa la maturitati pe termen mediu, de patru ani, respectiv trei ani.
“Dobanda emisiunii nu este o surpriza, intrucat si maturitatea este redusa. Dar suma reprezinta o mica surpriza, pentru ca s-au atras fonduri peste cele eliberate de banca centrala din rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta”, a precizat Nicolaie Chidesciuc, economist-sef la ING Bank. Acesta spune ca statul s-ar mai putea imprumuta pana la finele anului printr-un acord de tip “club loan”, cu scadenta la sase luni, la o rata a dobanzii de sub 4%. Suma atrasa este aproape de trei ori mai mare decat cea licitata initial, de 500 milioane de euro, si este destinata exclusiv finantarii deficitului bugetar. Potrivit Finantelor, bugetul statului a inregistrat in primele zece luni ale anului un deficit de 25,5 miliarde de lei, echivalent cu 5,1% din produsul intern brut.
“Dobanda de 4,25% reprezinta o rata buna atat pentru banci, cat si pentru Finante. Suma atrasa reflecta nevoia ridicata de finantare a Ministerului de Finante in aceasta perioada, dar si disponibilitatea bancilor de a plasa fondurile in euro pe care le detin, in conditiile in care oportunitatile de investire din piata sunt relativ limitate. Maturitatea de un an reflecta faptul ca Finantele au incredere in revenirea economiei, care va permite refinantarea la o rata mai avantajoasa”, a explicat Otilia Ciotau, economist-sef la Piraeus Bank.
Aceasta spune ca, in momentul in care se va gasi o solutie viabila pentru situatia politica si se vor relua pasii pentru indeplinirea conditiilor din acordul cu Fondul Monetar International (FMI), statul roman va putea apela si la finantare pe plan extern.
Ciotau a adaugat ca, dupa terminarea crizei politice, Finantele vor putea accesa mai usor finantare in moneda locala pe termen mai lung.
Se pune si de o intrebare, daca bancile alimenteaza bugetul cu 1,4 miliarde de euro, cati bani le mai raman pentru creditare?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.