Guvernul cedeaza profesorilor
Executivul a cedat protestelor si amenintarilor profesorilor si a mai dat niste banuti MEC-ului. Amendamentul adus la legea bugetului de stat, prin care se propune majorarea salariilor profesorilor a fost aprobat de guvernanti. Anuntul a fost facut in plenul reunit al Parlamentului de catre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si cel al Invatamantului, Mihai Hardau. Banii vor fi redistribuiti de la cheltuielile de capital ale Ministerului Educatiei si Cercetarii. Amendamentul prevede finantarea de baza a invatamantului superior cu suma de 60 milioane lei, precum si majorarea cheltuielilor de personal din institutiile de invatamant preuniversitar de stat, ale comunelor, oraselor si municipiilor cu 360 milioane lei, in vederea asigurarii cresterilor salariale ale personalului didactic. Salariile urmeaza a fi crescute cu 7 la suta, incepand cu 1 ianuarie, si cu 15 la suta, de la 1 octombrie.
Reprezentantii opozitiei au salutat decizia Executivului, iar initiatorul amendamentului, deputatul PRM Olguta Vasilescu, a afirmat ca-si va retrage toate amendamentele, daca Plenul reunit al Parlamentului va vota acest amendament. Amendamentul a fost respins in Comisiile reunite de Buget, Finante si Banci.
„Este ultima cedare pe linia politicilor salariale vis-a-vis de Educatie in acest moment. Aceasta este decizia Guvernului si sper ca sindicalistii vor accepta ca ceea ce facem pentru educatie este un efort unic, extrem de consistent si care creeaza premisele unui sistem educational functional”, a adaugat ministrul Finantelor.
?
Multumiti, dar nu renunta
Profesorii considera ca decizia Guvernului de a accepta transferarea a 420 de milioane de lei de la investitii la salarii reprezinta un prim pas, dar spun ca vor continua protestele, pentru ca raman in continuare problemele de parteneriat social care trebuie rezolvate. Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei „Spiru Haret”, a declarat ca aceasta decizie este un prim pas, dar nu este singurul punct care trebuie rezolvat pentru imbunatatirea educatiei romanesti. „Modificarea legii invatamantului nu poate fi trecuta cu vederea, iar guvernantii nostri trebuie sa revina si asupra acestui punct”, a precizat Isvoranu.
Totodata, liderul Federatiei Spiru Haret a spus ca mai importante decat aceasta majorarea sunt problemele legate de dialogul social, de legislatie, care sa creeze conditii cadrelor didactice pentru ca acestea sa nu mai paraseasca sistemul.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ca acest gest reprezinta o decizie inteleapta, dar nu trebuia sa se ajunga aici prin proteste.
Profesorii erau revoltati fata de atitudinea Guvernului, pe care o considera iresponsabila, deoarece a incalcat prevederile Legii invatamantului, acordand 5,2% din PIB pentru invatamant in 2007, fata de minimum sase procente cat era prevazut in actul normativ.
Executivul a amanat, luni, prin Ordonanta de Urgenta, pentru 2008, alocarea a 6% pentru educatie, in 2007 invatamantul urmand sa primeasca suma prevazuta prin Legea bugetului.
?
Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca sindicatele din invatamant ar trebui sa dea dovada de o minima responsabilitate si sa recunoasca ca actualul Guvern a facut cele mai mari eforturi pentru imbunatatirea sistemului de educatie din 1990.