Guvernul ia masuri speciale pentru criza italiana
Intr-o reuniune restransa, la Palatul Victoria, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu impreuna cu ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, precum si cu reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse au promovat cateva masuri de urgenta fata de criza de itliana.
Fiecare minister a prezentat propunerile proprii, care au fost integrate in Planul de masuri privind gestionarea situatiei create in urma aplicarii de catre Italia a decretelor de indepartare a cetatenilor straini.
Cooperare la fata locului
Obiectivele propuse vizeaza intensificarea cooperarii politienesti, judiciare, a asistentei consulare si stabilesc o serie de masuri de integrare sociala, precum si de comunicare publica.
In domeniul cooperarii politienesti, MIRA urmareste extinderea retelei de ofiteri romani in misiuni operative in Italia. In acest sens, va suplimenta cu pana la 30 de persoane numarul ofiterilor de politie detasati in Italia pentru a lucra cu partenerii italieni. In prezent, in Italia sunt detasati in jur de 15 ofiteri de politie. Ofiterii vor actiona sub comanda unui specialist roman in crima organizata, adjunctul acestuia fiind specializat in combaterea migratiei ilegale. Unii dintre acesti ofiteri vor pleca in Italia chiar in dupa-amiaza zilei de luni.
Reprezentantii MIRA vor discuta cu omologii lor italieni masuri referitoare la modalitatile de aplicare a mecanismului de expulzare. Astfel, Guvernul va solicita autoritatilor italiene ca atasatii de afaceri interne romani sa fie anuntati, cu cel putin 24 de ore inainte, de aplicarea deciziei de indepartare a unor cetateni romani.
Printre masurile sociale propuse se numara imbunatatirea colaborarii cu autoritatile italiene in domeniul incluziunii sociale a romanilor aflati in Italia. Ca masura concreta, va fi elaborat un program pe termen scurt de colaborare si se va constitui un grup de lucru coordonat la nivel de secretar de stat in Ministerul Muncii.
O alta masura vizeaza protejarea drepturilor cetatenilor romani angajati legal in Italia. In ceea ce priveste persoanele cu probleme de integrare, se va incuraja un mecanism de repatriere voluntara. Acesta consta in realizarea de parteneriate la nivelul autoritatilor locale, astfel incat sa se asigure persoanelor care se repatriaza voluntar conditii echivalente de munca si trai in Romania.
Alte masuri vizeaza adoptarea cadrului normativ necesar pentru detasarea, de urgenta, a unor magistrati de legatura in statele membre.
Diversificarea asistentei consulare
Pentru acordarea de asistenta judiciara pentru cetatenii romani, a fost discutata posibilitatea contractarii unor firme de avocatura, cu specialisti in materia liberei circulatii. Acestia vor asigura asistenta juridica necesara cetatenilor romani aflati in Italia. Contractele urmeaza a fi incheiate in perioada urmatoare.
Cu privire la cooperarea judiciara se are in vedere definitivarea detaliilor tehnice pentru transferul numarului de persoane convenit cu partea italiana.
In domeniul asistentei consulare, au fost discutate masuri concrete, care vizeaza, in principal, implicarea consulilor onorifici in actiunile de informare si asistare a cetatenilor romani aflati in situatii de acest gen.
Eforturi pentru schimbarea imginii
Planul de actiuni contine si o componenta de diplomatie publica, care vizeaza in primul rand integrarea cetatenilor romani in societatea italiana. Vor fi realizate, in acest sens, parteneriate cu ONG-uri italiene cu experienta in domeniul integrarii imigrantilor si cu asociatii romanesti pentru apararea drepturilor minoritatilor.
O alta propunere vizeaza realizarea unei campanii de imagine publica a comunitatii romanesti din Italia, care va consta in valorizarea mediului de afaceri romanesc din Italia si a celui italian din Romania, precum si a personalitatilor romanesti din Italia si aportul acestora la dezvoltarea societatii italiene.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut luni ministrului Internelor, Cristian David, ca politistii trimisi sa colaboreze cu autoritatile italiene sa lucreze efectiv, pe teren, si nu sa functioneze ‘ca un fel de atasati pentru afaceri interne’.
Horia D.R.
?