Guvernul insista pe reducerea TVA la 9% pentru alimente

Guvernul insista pe reducerea TVA la 9% pentru alimente

0 376
Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, a anuntat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. El a sustinut ca, in discutiile anterioare pe aceasta tema, Fondul nu s-a opus unei astfel de reduceri, dar a cerut Guvernului sa analizeze foarte clar efectele asupra bugetului si modul de acoperire a acestora.
Ponta precizat din nou ca sustine o schema in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal, pe baza de facturi.
"La momentul construirii bugetului pe 2013, trebuie vazut efectul pe incasarile bugetare la TVA si mai ales perioada in care absorbim primele doua-trei luni de incasari mai mici. Chiar daca pe hartie avem 24% TVA la produse agricole, in realitate, din cauza evaziunii fiscale, incasezi mai putin. Cu aceasta schema in care il obligi pe producator sa aduca facturi pentru a primi 15% inapoi, dupa doua-trei luni in care incasarile la TVA pentru aceste produse vor scadea, putem avea incasari mult mai mari", a spus Ponta, aflat la Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii.
Premierul a mai aratat ca, exceptand Romania si Danemarca, toate tarile din Uniunea Europeana aplica un regim diferentiat de TVA la produse agricole si ca "piata neagra" in domeniul produselor agricole din Romania este estimata in prezent la pana la 80%.
In luna mai, reprezentantii FMI au afirmat ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA. Premierul Victor Ponta declara, tot in luna mai, ca impreuna cu ministrul Agriculturii a inceput sa faca "toate presiunile" asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, sustine ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegeri.
O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti in 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale. Echipa FMI va fi insotita de experti de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
 
Va reamintim ca Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand cea de-a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST – drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finantare de 3,5 miliarde euro.
Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.
Acordul aflat in derulare este unul preventiv, iar autoritatile romane nu au accesat finantarea pana in prezent. Acordul cu FMI este completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.