Guvernul Ponta decide plafonarea salariilor conducerii companiilor de stat

Guvernul Ponta decide plafonarea salariilor conducerii companiilor de stat

0 231
Guvernul a adoptat miercuri Ordonanţa de Urgenţă prin care se plafonează salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult şase ori mai mari faţă de venitul mediu brut dintr-o ramură, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
 
"A fost adoptată OUG prin care se plafonează salariile conducerii companiilor de stat la maximum de ÅŸase ori salariul mediu al ramurii respective de activitate. Una e să fii în sectorul energetic, alta în telecomunicaÅ£ii. Sunt valori diferite în fiecare ramură, dar regula – care nu este inventată de noi, se aplică ÅŸi în alte ţări, noi am urmat modelul polonez, unde se aplică din 2000 – regula este că de azi înainte salariile conducerii executive nu pot depăşi de ÅŸase ori salariul mediu brut pe ramură", a afirmat Liviu Voinea. El a precizat că, după acest nivel maxim, ceilalÅ£i membri ai Consiliului de AdministraÅ£ie "nu pot avea decât o remuneraÅ£ie egală cu un salariu mediu brut pe ramură".
În privinÅ£a directorilor din companii, salariile lor sunt stabilite de Consiliul de AdministraÅ£ie, dar nu pot depăşi remuneraÅ£ia preÅŸedintelui CA.
"Ca urmare, această OUG introduce disciplină bugetară ÅŸi la nivelul politicii salariale în companiile de stat, care au fost exceptate de la legea salarizării unitare. Existau situaÅ£ii anormale, discrepanÅ£e salariale foarte mari în cazul unor conducători de companii de stat, eventual cu pierderi", a punctat Voinea.
El a menÅ£ionat însă că, pe lângă această remuneraÅ£ie fixă, există ÅŸi o remuneraÅ£ie variabilă, care poate fi stabilită în funcÅ£ie de recomandările consultanÅ£ilor ÅŸi care va depinde de atingerea unor indicatori de performanţă. "În acest fel se vor implementa bunele practici internaÅ£ionale în domeniu", a spus Voinea.
El a justificat urgenÅ£a acestui act normativ prin încercarea de a preveni ca bugetele pe 2013 ale acestor companii să se bazeze pe salarii, contracte de mandat cu sume exagerat de mari.
"În fiecare an se aprobă bugetele companiilor de stat – din 157 de companii de stat au trecut prin hotărâre de guvern 31. În rest, sunt fie în avizare la noi, fie nu au fost încă trimise spre avizare la Ministerul FinanÅ£elor Publice", a explicat Liviu Voinea.
 
Întrebat dacă managerii companiilor al căror buget a fost deja aprobat vor fi exceptaÅ£i de la această regulă, Voinea a răspuns că situaÅ£ia poate varia de la o companie la alta. "Pe contractele existente de mandat – da. Dar depinde – poate varia de la o companie la alta, în funcÅ£ie de ce scrie în actul constitutiv al fiecărei companii. Adunarea Generală a AcÅ£ionarilor poate să stabilească limite pentru fiecare an. Deci mandatul poate fi una, dar limita de încadrare bugetară pe anul în curs poate fi diferită. Acum există o bază legală de limitare. Cei în cazul cărora au trecut bugetele nu este obligatoriu că li s-au semnat ÅŸi contractele de mandat. Dar există o bază pentru renegocierea mandatelor, în cazul în care au fost aprobate între timp. Diferă de la caz la caz", a spus el.
 
Premierul Victor Ponta a afirmat, la începutul ÅŸedinÅ£ei de Guvern, că veniturile salariale ale persoanelor din conducerea executivă a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat vor fi limitate la de ÅŸase ori salariul mediu brut lunar din ramura respectivă. El a subliniat că textul ordonanÅ£ei este inspirat de modelul aplicat în Polonia, agreat ÅŸi de Comisia Europeană ÅŸi de FMI, privind salarizarea în companiile cu capital integral sau majoritar de stat.
 
Sursa: AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.