Home Arhiva Guvernul Ponta forteaza largirea bazei de impozitare si modificarea calcularii accizelor!!
Guvernul Ponta forteaza largirea bazei de impozitare si modificarea calcularii accizelor!!
Guvernul ia in calcul eliminarea exceptiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care exista "in scenariul de baza" pentru bugetul pe anul viitor intre venituri si cheltuieli, si o noua modalitate de calculare a accizelor", potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea, citat de Mediafax.
"Scenariul de baza nu cuprinde in acest moment o crestere de taxe care afecteaza salariul de baza. Dar in scenariul de baza exista un gol intre venituri si cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate masuri, dar preferam masuri de natura eliminarii exceptiilor care sunt in codul fiscal. Sunt multi care sunt exceptati", a declarat Voinea. El a evitat sa precizeze masurile concrete avute in vedere.
Noi surse de finantare penru autostrazi – Taxa Fenechiu Ministrul a fost intrebat daca sustine introducerea "taxei Fenechiu", fostul ministru al Transporturilor propunand suplimentarea cu 10 eurocenti la litru a accizei pentru combustibil, pentru finantarea constructiei de autostrazi. "Ramane de vazut. Ce nu mi se pare mie in regula la accize este altceva: si anume aceasta determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie", a spus el. Ministrul a evitat insa sa raspunda la intrebarea daca pretul benzinei va creste ca urmare a noii metode de calcul. "Vom vedea. Dumneavoastra gasiti o motivatie logica pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivatie cata vreme era clar ca se depreciaza permanent cursul de schimb. Si atunci aveai cumva o certitudine ca prin raportarea unui curs mai mare vei avea incasari. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifica", a spus el. Oficialul sustine ca guvernul nu are in calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fara venituri aflate in intretinere. "Nu impozitam nici nevasta, nici amanta. Asta pot sa v-o infirm categoric", a spus Voinea.
FMI – da tonul in cintinuare
In privinta indicatorilor macroeconomici, negociati cu FMI pentru bugetul pe anul 2014, ministrul a precizat ca se are in vedere o crestere economica de 2,2% pentru anul viitor si o continuare a consolidarii fiscale astfel incat tinta de deficit sa fie stabilita de la deficitul rectificat de 2,5% in jos. Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetara pe minus cu 3 miliarde de lei fata de veniturile estimate pe 2013, negociind o crestere a deficitului pentru anul in curs de la 2,3 la 2,5%. Rectificarea a fost adoptata in sedinta de guvern de miercuri.
Povara mostenirii guvernarii Boc
Potrivit lui Voinea, bugetarii care au dat statul in judecata dupa taierea salariilor cu 25% sau a primelor acordate intre 2005 si 2009 de Guvern au castigat in instanta recuperarea unor drepturi in valoare totala de 8 miliarde de lei. Acestea vor fi platite esalonat, timp de 5 ani, 2014, 2015 si 2016 fiind anii cu cea mai mare presiune bugetara in acest sens. "Anul acesta sunt 800 de milioane, anul viitor sunt 2 miliarde de lei de platit. In total sunt 8 miliarde", a explicat ministrul delegat pentru Buget.
Descentralizare cu …restructurare locala!
Voinea a aratat ca trecerea unor institutii din subordinea administratiei centrale in cea a autoritatilor locale se va face cu tot cu bugetul pentru 2014, insa acesta va fi limitat de catre Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor. Voinea i-a avertizat insa pe primarii si presedintii Consiliilor Judetene care au insistat pentru descentralizare ca, daca banii nu vor fi suficienti, va trebui sa restructureze aceste institutii. "Bugetul se face pe legea aprobata. In acest moment descentralizarea nu e trecuta printr-o lege, dar va urma aceasta procedura care probabil va precede adoptarea bugetului. Trec de la central la local o serie de directii judetene cu bugetul aferent. Daca nu le ajung banii, nu mai este problema noastra. Restructurarea trebuie sa o faca ei", a spus ministrul, evitand sa comenteze tensiunile care au existat intre el si alesii din teritoriu. Modificarea metodologiei de calcul al accizelor Voinea a anuntat, totodata, ca Guvernul intentioneaza sa renunte anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fara a preciza insa care va fi noua modalitate de calcul.Accizele ar putea fi calculate in functie de rata inflatiei si nu de cursul BCE – surse guvernamentale Accizele ar putea fi calculate in functie de rata inflatiei, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale. Nivelul accizelor ar putea fi stabilit, incepand din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflatiei, renuntandu-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie, care in acest an a fost sub cel din 2012, ceea ce ar fi afectat negativ incasarile bugetare.
Modificarea metodologiei de calcul a accizelor ar trebui negociata cu Fondul Monetar International. In cazul schimbarii formulei de calcul este greu de crezut ca va fi utilizat un nivel estimat al inflatiei pentru 2013, au adaugat sursele. In cazul pensiilor, legea prevede indexarea cu rata medie a inflatiei din urma cu doi ani, asa cum este stabilita in datele finale ale Institutului National de Statistica.
Daca va fi aplicata aceasta regula si in cazul accizelor, atunci taxele ar creste anul viitor cu rata medie a inflatiei din 2012, care s-a plasat la 3,33%. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a parcurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.
Banca Centrala Europeana a auntat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata in acest an.