Guvernul Ponta – Normele metodologice pentru aplicarea OUG vizând susÅ£inerea fermelor de...

Guvernul Ponta – Normele metodologice pentru aplicarea OUG vizând susÅ£inerea fermelor de familie,

0 213
Normele metodologice de aplicare a OrdonanÅ£ei de urgenţă a Guvernului 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea ÅŸi susÅ£inerea fermelor de familie ÅŸi facilitarea accesului la finanÅ£are al fermierilor au fost aprobate miercuri în ÅŸedinÅ£a Executivului, a anunÅ£at ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
Hotărârea de Guvern referitoare la aceste norme conduce la constituirea ÅŸi reconstruirea Fondului de microcreditare, definit în proiect ca totalul sumelor alocate de MADR în scopul acordării de microcredite. De asemenea, actul normativ stabileÅŸte condiÅ£iile de acordare a microcreditelor, se arată într-un comunicat al Guvernului. "Practic, venim cu această HG, după discuÅ£iile avute cu BNR ÅŸi cu toate instituÅ£iile din piaţă, venim cu normele metodologice pe baza cărora putem să începem licitaÅ£ia pentru a desemna instituÅ£iile financiare bancare sau nebancare ce vor avea acces la o sumă nu foarte mare pentru acest an – sper să fie mai mare în anul viitor – 300 de milioane de lei. Ei vor putea acorda microcredite în condiÅ£ii prestabilite prin această HG, deci cu o dobândă decât există în momentul de faţă pe piaţă, cu o perioadă de graÅ£ie semnificativă pentru agricultură. Facilitatea suplimentară pe care o putem acorda este că la aceste microcredite se oferă anumite garanÅ£ii prin fondul de garantare – 50% din valoarea creditului acordat de către instituÅ£iile finanÅ£atoare pentru achiziÅ£ia de terenuri agricole", a explicat Daniel Constantin, în conferinÅ£a de presă. Va reamintim ca Guvernul a adoptat pe 15 mai o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, care prevede înfiinÅ£area unui fond de 300 de milioane de lei ce va fi pus la dispoziÅ£ia unor instituÅ£ii bancare din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani. "Ministerul Agriculturii a avut în intenÅ£ie ÅŸi a început să implementeze conceptul de fermă de familie în România. Pe 15 iunie se va deschide o nouă sesiune de primiri de proiecte în cadrul AgenÅ£iei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală ÅŸi Pescuit – măsura 121, care va pune accent pe finanÅ£area fermelor de familie. În completarea acestei măsuri astăzi am aprobat în Guvern o OUG privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie. Această OUG practic vine să completeze înfiinÅ£area de ferme de familie în România prin oferirea unei componente care a lipsit până acum foarte mult celor care au vrut să dezvolte ferme ÅŸi anume partea de cofinanÅ£are. Fermele de familie vor începe să fie finanÅ£ate, vor avea nevoie de un sprijin de 40-60%", afirma, la acea dată, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El preciza că, prin această OUG, Executivul a decis înfiinÅ£area unui fond de creditare care să ofere microcredite celor care vor să înfiinÅ£eze ferme de familie atât cu ajutorul fondurilor europene, cât ÅŸi celor care vor să înceapă acest drum fără bani europeni. Practic sunt trei categorii de microcredite care vor fi acordate:
– pentru realizarea de obiective de investiÅ£ii de mici dimensiuni în domeniul agricol neeligibile pentru finanÅ£area din fonduri europene – limita maximă pentru această categorie fiind de 15.000 de euro.
– asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producÅ£iei agricole – un fel de capital de lucru pe care putem să-l oferim prin această creditare fermierilor, până la 25.000 de euro pe beneficiar", a explicat Constantin, care a adăugat că
– a treia componentă – complementară finanţării cu fonduri europene – vizează asigurarea contribuÅ£iei individuale la finanÅ£area proiectelor de investiÅ£ii contractate pentru finanÅ£area din fonduri europene nerambursabile pentru beneficiarii măsurilor de investiÅ£ii din Programul NaÅ£ional de Dezvoltare Rurală, în special pentru cei care accesează măsura 121 în acest an privind înfiinÅ£area fermelor de familie. El a spus că, prin această măsură, beneficiarul va putea merge o singură dată la AgenÅ£ia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală ÅŸi Pescuit, unde va depune atât cererea de finanÅ£are din fonduri europene, cât ÅŸi cererea de credit, care va fi transmisă băncii ÅŸi ulterior fondului de garantare, fără ca fermierul să mai fie nevoit să se deplaseze la toate instituÅ£iile respective.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.