Guvernul robot
S-a realizat robotul catel, care se plimba prin casa, latra, distreaza copilul etc. Ma intreb daca n-ar putea americanii sau japonezii sau chinezii sa construiasca robotul Guvern al Romaniei. Chiar si cu procesorul defect ar fi mai bun decat ce avem noi in fruntea tarii, denumit generic GUVERN. In plus, avand in vedere tema de proiectare, cu siguranta robotul n-ar fi programat sa coseasca, sa calareasca sau sa repete in nestire textele si gesturile lui Basescu (pentru asta, proiectantii ar concepe robotul papagal sau robotul maimuta).
Mai mult, avand la baza principiile functionarii, sistemul de luare a deciziei ar fi mult imbunatatit. Sunt convinsa ca in succesiunea de interogari necesare pentru ca robotul sa emita, piuind si miscand din urechi, o decizie, vor lipsi secvente precum if “aparteneta politica” = “PDL”, if Name = “SIDA”, if Minister = Ministerul Turismului, etc.
Matematica n-ar constitui o problema pentru robot, care cu siguranta ar sti ca pentru a creste nu trebuie sa scazi. In niciun caz nu s-ar cadea in clenciul in care ne-a bagat Guvernul:
– statul nu are nimic, ne-am vandut si chilotii pre used ca sa folosesc un termen mai elegant;
– agricultura nu este, industrie nu este, turism nu este, astfel incat nu avem baza reala de relansare economica
– firmele mici sunt pe cale de disparitie pentru ca si daca o firma are pierdere ea trebuie sa achite taxe (de unde????); speriati, patronii au decis suspendarea sau lichidarea, deci nu mai exista premisa unei redresari si a unei contributii la bugetul de stat
– marii miliardari nu-si platesc datoriile la stat fiindca pe ei nu-I intreaba nimeni de sanatate, altii au de recuperat TVA, altii fac bani in afara tarii etc.
– scadem cu 25% salariile- consecinta – contributii mai mici cu 25% , dupa care fondurile scad in continuare si mai taiem 25% etc; din patru transe am terminat si cu bugetarii
Pentru a creste, pur si simplu trebuie sa cresti: un stat mai bogat, mai multe proprietati, mai multa eficienta, mai mult discernamant, mai mult teren cultivat, mai multe firme, mai multe investitii, salarii mai mari, contributii mai mari etc.
Reducerea cheltuielilor are sens nu in cazul in care furi din contributia de 40 de ani a cuiva ci in cazurile in care cheltuielile sunt nejustificate: salarii uriase pentru persoane numite politic pe un post din care nu produc nimic (povestea cineva despre un secretar de stat numit pe un post inventat anume pentru el, instalat intr-un birou cu ficus si platit regeste ca sa nu se supere), cheltuieli care n-au nicio legatura cu activitatea unei institutii, cheltuieli care, istoric, si-au dovedit inutilitatea (de exemplu schimburile de experienta, este de notorietate ca alesii nostri au facut schimb de experienta cu masca mortuara a lui Tutankamon sau cu scolile de samba din Brazilia, fara sa vedem in institutiile publice nici macar una bucata mumie conservata ca lumea, ori vreo functionara invartind meserias din solduri spre desfatarea publicului).
Asadar, daca asa-zisul Guvern are probleme azi cu asumarea raspunderii, eu zic sa ne comandam un robot, ar fi mai ieftin si mai eficient. Il contectam la reteaua de calculatoare si avem si conferinta de presa in timp real!